(VIDEO) 10 ani de la atentatele teroriste de la Madrid

by Genko Genko

La 11 martie 2004, într-o zi de joi, zece bombe explodau în patru trenuri regionale, pline de pasageri care veneau din orașele din apropierea capitalei spaniole, la muncă sau la facultate, în primele ore ale dimineții.

Cele mai grave atentate teroriste din Spania s-au soldat cu 192 de morți și aproximativ 2.000 de răniți. Marți, la zece ani de la tragedia care a semănat groază și a lăsat sute de persoane afectate pe viață, o serie de evenimente organizate pe tot parcursul zilei comemorează timpul trecut și amintesc de victime, supraviețuitori și familiile acestora.

În memoria victimelor atentatelor este organizată marți, la Catedrala Almudena din Madrid, o slujbă de pomenire, la care vor fi prezenți membri ai familiei regale a Spaniei — regii Juan Carlos și Sofia, prințesa Letizia de Asturias și Infanta Elena — și șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, precum și alți demnitari și reprezentanți ai instituțiilor statului. Ceremonia, la care sunt invitate familiile victimelor atentatelor teroriste, va fi slujită de arhiepiscopul Madridului, cardinalul Antonio María Rouco Varela.

La miezul zilei, reprezentanți ai Asociației Victimelor Terorismului (AVT) vor omagia victimele, ca în fiecare an, la monumentul din parcul madrilen Retiro, El Bosque del Recuerdo (Dumbrava amintirii), unde 22 de măslini și 170 de chiparoși îi amintesc pe toți cei 192 de oameni care și-au pierdut viața în urma atentatelor teroriste de la Madrid. Asociația precizează că va fi citit un manifest, va fi ținut un minut de reculegere și vor fi lansate în aer tot atâtea baloane câte persoane au fost ucise în urma atentatelor.

Asociația 11M a celor afectați de terorism marchează ziua de 11 martie cu un eveniment convocat de sindicatele din Madrid la gara Atocha, unde vor fi depuse coroane de flori. Ulterior, reprezentanți ai Asociației vor merge în fiecare dintre stațiile de tren regional în care au explodat bombele: Atocha, Santa Eugenia, El Pozo del Tío Raimundo și în strada Tellez, din apropierea gării madrilene. În fiecare dintre aceste puncte, localnicii vor depune flori și organizează câte un scurt eveniment muzical.

Primăria orașului madrilen Coslada își amintește de asemenea de ziua de 11 martie 2004, când au murit în atentate 21 dintre localnici. O coroană de flori va fi depusă în memoria victimelor la monumentul denumit ‘En la Espiral de la Templanza’ (în spirala armoniei), ridicat în cinstea acestora. Ulterior, precizează autoritățile, vor fi păstrate cinci minute de reculegere.

O platformă virtuală în semn de omagiu adus victimelor atentatelor, dar și întregii societăți spaniole, care a dat dovadă de solidaritate și înțelegere, a fost deja lansată de Asociația de ajutor pentru victimele de la 11 martie. Astfel, asociația a lansat „un perete virtual” care va aduna toate mesajele destinate comemorării victimelor de pe cele mai importante rețele sociale și se va constitui într-un „imens monument virtual”: toate mesajele, materialele video sau fotografiile publicate prin rețelele sociale cu hashtag-ul #11M vor fi adunate pe această platformă, anunță asociația. Toate aceste mesaje vor fi ulterior ordonate și editate pentru a fi disponibile tot timpul.

Toate aceste evenimente de comemorare se încheie miercuri, 12 martie, cu un concert — ‘In Memoriam’ — organizat de Fundația Victimelor Terorismului în Auditoriul național de muzică. Repertoriul cuprinde creații ale compozitorilor Francis Jean Marcel Poulenc și Piort Ilici Ceaikovski și va fi interpretat de Orchestra simfonică și corul radioteleviziunii spaniole, dirijate de Carlos Kalmar.

Până în 16 martie, expozițiile „Trăsături și împunsături pentru amintire” („Trazos y puntadas para el recuerdo”), de la Institutul Cervantes din Madrid, și „11M: răspunsurile cetățenilor” („11M: La respuesta ciudadana”), de la sediul central al Primăriei Madridului, comemorează atentatele, amintesc de victime și rudele acestora și onorează reacțiile altruiste și comportamentul exemplar, plin de solidaritate, al locuitorilor Madridului.

Prin amploarea lor, numărul victimelor și al tuturor celor afectați, atentatele teroriste de la Madrid din 11 martie 2004 au fost considerate cele mai grave din istoria Spaniei. 11 martie a fost de atunci desemnată Ziua europeană a victimelor terorismului.

CITIȚI ȘI...