Victor Ponta: Trebuie să accelerăm intrarea Republicii Moldova în UE; prea mult am tolerat extremismul şi s-a crezut că suntem slabi

by Genko Genko

Victor Ponta a declarat cu puţin timp în urmă, în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 că actualul context internaţional reprezintă cel mai mare pericol de securitate pentru România şi pentru regiune de după 1989. Premierul român a precizat că această situaţie poate fi o oportunitate pentru ca România să-şi atingă un obiectiv major, acela de a accelera reapropierea Republicii Moldovei de ceea ce înseamnă Euopa şi NATO.

Primul ministru a mai declarat că este prima dată când România îşi dă seama cât de important este că se află în familia NATO şi cea a UE.

Referitor la liderul rus Vladimir Putin, premierul a menţionat că acesta reprezintă un „simbol al unor nostalgii de mare putere a Rusiei”.

Premierul Ponta consideră că Republica Moldova nu va reuşi să intre în UE până când nu va fi rezolvată problema Transnistriei.

Referindu-se la problemele extremiste din ultima perioadă, care au avut loc în România, în localităţile cu majoritate etnici maghiari, acesta a afirmat că România va continua să interzică intrarea pe teritoriul ţării a acelor persoane care nu respectă legile, autorităţile fiind conştiente că întoarcerea de fiecare dată a obrazului a fost interpretată ca un semn de slăbiciune.

Patru cetăţeni ungari, printre care doi membri Jobbik, unul fiind Szavay Istvan, au interdicţie de a intra în România timp de un an, a anunţat luni seară purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Interdicţia dată celor patru a fost dispusă „cu scopul preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta grav ordinea publică pe teritoriul României”, a mai spus Dajbog.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, în 13 martie, un mesaj politicienilor maghiari care se anunţă în număr mare în România în următoarele zile, că „oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur de pe teritoriul României, dacă nu respectă legile şi Constituţia”.

Şeful statului i-a avertizat pe politicienii maghiari „să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei României”.

CITIȚI ȘI...