Viceguvernatorul BNM și șeful CNPF, demiși de către Parlament

by Genko Genko

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Emma Tabârţă şi preşedintele Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară, Artur Gherman, au fost demişi marți de către Parlament, în ședința secretă în care a fost prezentat raportul Comisiei de anchetă privind situația din sistemul financiar-bancar.

Potrivit președintelui PLDM, Vladimir Filat, cei doi au fost demiși din cauza gestionării ineficiente a situației din domeniul bancar.

„Au fost adoptate două hotărâri ale Parlamentului. Prima hotărâre vizează demiterea viceguvernatorului Băncii Naţionale responsabil de supravegherea sistemului bancar, doamna Tăbârţă, şi o a doua hotărâre vizează demisia preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară, Artur Gherman”, a declarat marți Filat.

„În același context, s-a stabilit un termen foarte clar, de 30 de zile, în care să fie făcută o evaluare obiectivă pentru ca toți cei care se fac responsabili de gestionare proastă, de pe dimensiunea executivă, să fie trași la răspundere”, a precizat președintele PLDM.

De asemenea, Parlamentul a solicitat Guvernului să desecretizeze hotărârea de la începutul lunii noiembrie, prin care s-au oferit garanții de stat pentru credite în valoare de aproape 10 miliarde de lei acordate BEM, Banca Socială și Unibank.

Totodată, urmează ca raportul comisiei de anchetă să fie făcut public, dar în „conformitate cu prevederile legii”, a mai spus Filat.

CITIȚI ȘI...