Cum justifică patriarhul Kirill „războiul sfânt” al Rusiei în Siria

by Genko Genko

Operațiunile ruse în Siria pot preveni un mare război, a declarat joi patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, referindu-se la atacurile aeriene lansate la sfârșitul lunii septembrie de aviația rusă împotriva jihadiștilor Statului Islamic de pe teritoriul sirian.

„Vedem ce semne îngrozitoare și periculoase ni se arată astăzi. Nu departe de granițele noastre are loc un război de rezultatele căruia depinde bunăstarea Rusiei. Unele din cele mai periculoase și cumplite vărsări de sânge au început dincolo de granițele Patriei noastre și apoi s-a văzut că noi am suferit cele mai grele consecințe ale unor astfel de războaie”, a afirmat patriarhul rus, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Agerpres.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a avertizat că „actualul conflict (sirian) se poate transforma într-un mare război, dacă nu va fi oprit acum”, făcând apel în același timp la credincioșii ruși să se roage pentru încetarea vărsării de sânge în Siria.

La 30 septembrie, ziua în care aviația rusă a lansat primele atacuri în Siria, Patriarhia Moscovei declara prin reprezentantul său Vsevolod Ceaplin, șef al Departamentului Sinodal pentru relațiile dintre Biserică și societate, că angajamentul militar rus se înscrie în cadrul unui „război sfânt” împotriva terorismului.

„Această decizie este în conformitate cu dreptul internațional, cu mentalitatea poporului nostru și cu rolul special pe care țara noastră l-a jucat întotdeauna în Orientul Mijlociu. Lupta împotriva terorismului este un război sfânt și astăzi țara noastră este poate ea care luptă cel mai activ”, afirma Vsevolod Ceaplin.

CITIȚI ȘI...