Valeriu Streleț cere la ONU retragerea trupelor ruse din Transnistria

by Genko Genko

Prim-ministrul, Valeriu Streleț, a reiterat la ONU poziția Chișinăului privind situația din Transnistria, insistând asupra retragerii forțelor militare și a munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale și prevederile constituționale.

Referindu-se la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, prim-ministrul a pledat pentru soluționarea acestuia prin identificarea unui statut special, cu respectarea integrității și suveranității Republicii Moldova.

„Prin restabilirea încrederii și promovarea dialogului, noi trebuie să mergem pas cu pas către o soluționare globală a acestui conflict. El trebuie să fie reglementat pe baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și prin acordarea unui statut special Transnistriei în cadrul granițelor noastre recunoscute la nivel internațional”, a spus Streleț.

Acesta a subliniat că Republica Moldova susține toate acțiunile întreprinse de ONU în domeniul prevenirii conflictelor, combaterii terorismului internațional și dezarmării, pledând ca toate țările să participe activ în implementarea acestor priorități.

În acest sens, prim-ministrul a ținut să menționeze că Republica Moldova a depus instrumentele de ratificare a Tratatului privind Comerțul cu Arme, în cadrul unui eveniment ce s-a desfășurat pe marginea Segmentului Înalt al Adunării Generale ONU. Valeriu Streleț a mai evocat aportul țării noastre în misiunile ONU de menținere a Păcii prin detașarea militarilor în Kosovo, Sudan, Republica Central Africană.

CITIȚI ȘI...