Uzbekistanul are un nou președinte; Putin deja l-a invitat la Moscova

by Genko Genko

Președintele interimar al Uzbekistanului, Șavkat Mirzioiev, a câștigat așa cum era de așteptat prezidențiale desfășurate duminică în această țară din Asia Centrală, obținând 88,6% din sufragii, a anunțat luni Comisia electorală centrală de la Tașkent, potrivit AFP.

Comisia a indicat că prezența la vot a fost de 89% la acest scrutin care l-a opus pe Mirzioiev altor trei candidați — vicepreședintele camerei inferioare a Parlamentului, Sarvar Otamuradov, din partea Partidului Renașterii Naționale, liderul partidului social-democrat Adolat (Justiție), Narimom Umarov, și candidatul Partidului Popular Democratic, Hotamjon Ketmonov, scrie Agerpres.

Alegerile au fost organizate la trei luni după funeraliile lui Islam Karimov, decedat în urma unei hemoragii cerebrale la vârsta de 78 de ani, după ce a condus cu mână de fier Uzbekistanul pentru mai mult de un sfert de secol.

Numit președinte interimar la câteva zile după decesul lui Karimov, Șavkat Mirzioiev (59 de ani) era marele favorit pentru câștigarea mandatului prezidențial de cinci ani.

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat „călduros” pe noul președinte uzbek la scurt timp după anunțul victoriei acestuia, pe care l-a invitat să efectueze o vizită oficială în Rusia, conform unui comunicat al Kremlinului.

Colaborator vechi al lui Karimov, Șavkat Mirzioiev a fost prim-ministru în perioada 2003 — 2016, iar numirea sa în funcția de președinte interimar a fost interpretată drept un semn al continuității politicii fostului lider de la Tașkent.

Mirzioiev a dat totuși semne privind o flexibilizare a regimului — el a grațiat un celebru deținut politic și a afirmat că dorește să reformeze economia țării, plasată integral sub controlul statului.

CITIȚI ȘI...