Uniunea Europeană critică „nivelul fără precedent al violenței” în estul Ucrainei

by Genko Genko

Uniunea Europeană a criticat duminică „nivelul fără precedent al violenței” în estul Ucrainei, unde o echipă de observatori OSCE a fost vizată de tiruri în pofida armistițiului oficial între separatiști proruși și forțele guvernamentale, relatează AFP.

„Creșterea semnificativă a încălcărilor încetării focului în regiunea Donețk reprezintă un nivel al violenței fără precedent” după ultimul acord de încetare a luptelor în 2015, a indicat biroul șefei diplomației UE, Federica Mogherini.

O echipă de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a fost vizată de tiruri sâmbătă la circa 50 km sud de Donețk, unul din bastioanele rebelilor, a anunțat misiunea OSCE sâmbătă seara târziu.

Această echipă, care se afla în teritoriul controlat de forțele guvernamentale, a auzit o explozie la circa 100-200 de metri de vehiculul său, iar apoi focuri de armă au fost trase din aceeași direcție.„Cel puțin trei sau patru gloanțe au șuierat la unul sau doi metri deasupra capetelor” observatorilor, a comunicat OSCE.

Nicio victimă și nicio pagubă nu au fost înregistrate de echipa care a părăsit zona imediat, dar UE a indicat, într-un alt comunicat, că a observat „o creștere semnificativă a încălcărilor încetării focului” în regiunea Donețk.

La 7 aprilie, un observator a fost amenințat cu o armă îndreptată asupra lui de către un rebel la un baraj, iar echipa sa a trebuit să-și schimbe traseul pe care se deplasa.

Aceste incidente, care îi vizează pe observatori, „sunt inacceptabile”, a continuat UE, adăugând că „este nevoie urgent de o încetare a focului durabilă”.

Conflictul în estul Ucrainei s-a soldat cu 9.200 de morți în doi ani ani pe fondul mai multor încetări ale focului.

CITIȚI ȘI...