Ungaria a decis amânarea semnării unui contract pe termen lung privind importul de gaz rusesc

by Genko Genko

Ungaria a decis amânarea, un an sau doi, a semnării unui contract pe termen lung cu Rusia în domeniul gazelor, a declarat premierul Viktor Orban, într-un interviu acordat ziarului Kommersant, potrivit agenţiei TASS.

„Cred că am luat decizia corectă de a nu semna un acord pe termen lung. Nimeni nu poate şti tarifele de pe piaţa internaţională. Pieţele sunt foarte agitate în prezent, situaţia se schimbă permanent. Trebuie să aşteptăm un an sau doi până la stabilizarea situaţiei, pentru a vedea în ce termeni putem negocia acorduri pe termen lung. În momentul de faţă ne rezolvăm problemele prin redistribuirea gazelor. Ungaria are astfel rezerve de gaz pentru patru-cinci ani”, a explicat Orban.

Citeşte şi: AFP: Ungaria, nevoită să facă echilibristică între Putin și Merkel

O sursă apropiată companiei Gazprom a declarat că negocierile cu Ungaria sunt în faza iniţială şi că vor fi luate în considerare solicitările ambelor părţi.

Ungaria intenţionează să semneze un contract pe cinci ani cu Gazprom. În prezent, Ungaria plăteşte un tarif de 260 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz rusesc.

CITIȚI ȘI...