Un ziarist din Turcia a fost condamnat pentru „insultarea” președintelui pe site-uri de socializare

by Genko Genko

Un jurnalist din sudul Turciei a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru „insultarea” pe site-uri de socializare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar casele altor doi ziarişti au fost percheziţionate pentru acuzaţii similare.

Mine Bekiroglu, un jurnalist în vârstă de 28 de ani din oraşul Adana, a fost condamnat la cinci luni de închisoare de o instanţă regională, potrivit cotidianului Hurriyet.

Unitatea poliţiei pentru combaterea infracţionalităţii cibernetice a confiscat calculatorul lui Bekiroglu pentru a colecta probe despre mesaje postate de jurnalist pe Facebook. Avocaţii jurnalistului afirmă că acesta a postat mesaje cu caracter „critic, dar neofensatoare”. Dacă va repeta infracţiunea, ziaristul va fi nevoit să execute pedeapsa.

În paralel, poliţia a efectuat percheziţii la domiciliile altor doi ziarişti – Abdullah Özyurt (corespondent al agenţiei Cihan) şi Aytekin Gezici (în prezent angajat al Primăriei Seyhan).

„Nu cred că există insulte în mesajele pe care le-am postat pe site-uri de socializare. Mi-am exprimat opiniile, nu am criticat numele nimănui”, a argumentat Özyurt.

CITIȚI ȘI...