Un suspect de terorism, reținut în SUA, a vrut să-l împuște în cap pe Obama

by Genko Genko

Un bărbat acuzat că plănuia să comită un atac la Capitoliul din SUA a sunat din închisoare la un post de televiziune şi a declarat că, dacă nu ar fi fost arestat, ar fi mers la Washington şi l-ar fi împuşcat pe preşedintele Barack Obama în cap, relatează Associated Press.

Postul de televiziune WXIX-TV din Cincinnati a anunţat că Christopher Lee Cornell, în vârstă de 20 de ani, a sunat de la închisoarea din Kentucky în care este deţinut, a mărturisit că este un susţinător al grupării Stat Islamic şi a afirmat că plănuia să ucidă oficiali guvernamentali, din cauza bombardamentelor americane asupra organizaţiei teroriste.

Televiziunea a difuzat parţial interviul vineri noaptea, după ce avocatul lui Cornell a avertizat fără succes în instanţă că acest lucru ar putea încălca dreptul inculpatului la un proces echitabil.

Aş fi luat o armă, „aş fi pus-o la capul lui Obama, aş fi apăsat pe trăgaci, apoi aş fi tras mai multe gloanţe asupra membrilor Senatului şi Camerei Reprezentanţilor şi aş fi atacat ambasada israeliană şi alte clădiri”, a declarat Cornell, întrebat ce ar fi făcut dacă nu ar fi fost arestat în ianuarie.

Cornell, care a precizat că este musulman, a adăugat că voia să comită atacul din cauza „agresiunii americane continue împotriva poporului nostru şi a faptului că America, în special preşedintele Obama, vrea să ducă un război împotriva Statului Islamic”. „Ei pot spune că sunt terorist, dar şi noi considerăm că trupele americane sunt terorişti care vin pe pământul nostru, ne fură resursele şi ne omoară oamenii, ne violează femeile”, a subliniat acesta.

Cornell, care a crescut la periferia oraşului Cincinnati şi încă locuia cu părinţii, a avertizat că sprijinul pentru gruparea Stat Islamic este răspândit. „Suntem în Ohio, suntem în fiecare stat”, a afirmat el. „Suntem mai organizaţi decât credeţi”.

Autorităţile federale l-au inculpat pe Cornell pentru două acuzaţii care se pedepsesc cu până la 20 de ani de închisoare fiecare: tentativă de ucidere a unor angajaţi şi oficiali guvernamentali şi solicitare de a comite o crimă cu violenţă. El riscă să fie vizat şi de o acuzaţie legată de arme. Inculpatul a pledat nevinovat şi aşteaptă să fie judecat în Cincinnati.

Cornell a fost arestat în afara unui magazin de arme din apropierea locuinţei sale, la 14 ianuarie, după ce FBI a afirmat că a cumpărat două puşti de asalt M-15 şi 600 de cartuşe. FBI a precizat că acuzatul intenţiona să atace Capitoliul (sediul Congresului) cu bombe improvizate şi să împuşte oficiali guvernamentali.

CITIȚI ȘI...