Un prim proiect privind includerea „integrării europene” în Constituţie, înregistrat în Parlament. Acesta prevede crearea grupului de lucru care să propună modificările

by Genko Genko

Proiectul hotărârii privind grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la orientarea Republicii Moldova la spaţiul valoric democratic european, ca element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova, a fost înregistrat în Parlament. Proiectul prevede formarea unui grup care să vină cu propuneri privind modificarea Constituţiei, astfel ca aceasta să prevadă expres că vectorul politicii externe a Republicii Moldova este integrarea europeană.

„Cu părere de rău, disputele politice şi geopolitice ce ţine de apartenenţa Republicii Moldova la spaţiul valoric european aduc grave prejudicii atât de imagine, cât şi social-economice. Republica Moldova este parte a Europei şi acest fapt este incontestabil”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Democraţii consideră că „ridicarea acestor principii evidente la nivel constituţional este o obligaţie nu numai juridică, dar şi morală care urmează a fi înfăptuită cât mai curând posibil”.

Proiectul de lege propune crearea unui grup de lucru pentru elaborarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Constituţiei, care va prezenta Parlamentului în termen de 45 de zile o iniţiativă legislativă în acest scop. La fel, se propune ca reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare să fie delegaţi în acest grup de lucru.

Documentul a fost semnat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi deputaţii democraţi Violeta Ivanov, Igor Vremea, Marian Lupu şi Sergiu Sîrbu, toţi foşti deputaţi comunişti.

CITIȚI ȘI...