Un oligarh ucrainean cere naționalizarea companiilor din industrie

by Genko Genko

Igor Kolomoisky, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Ucraina, a cerut într-un interviu pentru Financial Times renaţionalizarea „perlelor” industriei ucrainene deoarece privatizările trecute au reprezentat o conspiraţie criminală pentru jefuirea statului.

Criticii lui Kolomoisky, guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk, spun că el îşi promovează ideea nu atât din simţ de patriotism şi de corectitudine, ci pentru a câştiga un avantaj asupra rivalilor în vremurile incerte postrevoluţionare. Comentariile lui Kolomoisky vin în condiţiile în care acesta şi-a pierdut, ironic, tot prin naţionalizare, toate activele pe care le-a avut în Crimeea, fost teritoriu ucrainean acum anexat de Rusia. Preluările au început cu toate diviziile băncii Privatbank, cândva cea mai mare instituţie de credit din Crimeea, potrivit Ukraine Today.

În FT, Kolomoisky susţine că Ucraina nu ar trebui să primească nimic din noile fonduri de la Fondul Monetar Internaţional până când toate activele privatizate „ilegal” sunt readuse în proprietatea statului.

„Ucraina se dă peste cap ca să cerşească bani, dar statului îi sunt datoraţi bani. Înapoiaţi aceste întreprinderi, scoateţi-le la vânzare prin licitaţie deschisă şi veţi primi de zece ori mai mult ca înainte”, a spus oligarhul. El estimează că prin licitaţiile noi statul ar putea strange zeci de miliarde de dolari.

Într-o economie care s-a prăbuşit cu 15% într-un singur trimestru, între oligarhi se duce un adevărat război. Kolomoisky se luptă în instanţă şi nu numai cu Viktor Pinciuk pentru o mină de fier aparţinând unei foste companii de stat privatizate în 2004.

Pinciuk, prieten cu Tony Blair şi ginerele lui Leonid Kucima, fost preşedinte al Ucrainei, susţine că Kolomoisky şi încă un oligarh, Genady Bogolyubov au cumpărat active ale acelei companii în numele său şi că ulterior aceştia au refuzat să-i cedeze drepturile de proprietate.

Pinciuk susţine, de asemenea, că Bogolyubov şi Kolomoisky pun presiuni pe el pentru a renunţa la procesul pe care l-a deschis contra lor ameninţându-l că îl vor înrola în armata ucraineană şi-l vor trimite să lupte pe frontul din est, potrivit The Independent.

Echipa de avocaţi a lui Pinciuk spun că Bogolyubov şi Kolomoisky au încercat să-l defăimeze făcând publice acuzaţii legate de uciderea în urmă cu 15 ani a unui jurnalist ucrainean. Pe atunci preşedinte era Leonid Kucima. Pinciuk i-a acuzat pe cei doi rivali că îşi folosesc postul TV pentru a-şi promova poveştile.

CITIȚI ȘI...