Un nou război, pe cale de a izbucni? Phenianul e tot mai amenințător

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe măsură ce Kim Jong-un amplasează arme şi avioane de vânătoare de-a lungul coastei Coreei de Nord şi ameninţă să-şi „îngroape duşmanii”, armistiţiul fragil cu vecinii din Sud pare mai fragil că niciodată.

Comandantul suprem al regimului de la Phenian este furios, după ce Coreea de Sud şi aliaţii americani au efectuat luna aceasta cel mai amplu exerciţiu militar comun, cu peste 300.000 de soldaţi şi nou-infiintata unitate de comando Spartan 3000, antrenată să distrugă bazele militare cheie ale Coreei de Nord, se arată într-o analiză The Telegraph.

Furia lui Kim Jong-un s-a văzut cel mai bine când armata a lansat patru rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei – o provocare clară faţă de vecinul din Sud – ceea ce a stârnit temeri că Phenianul este pe punctul de a declara război.

Tensiunile dintre Nord şi Sud au escaladat încă din 7 martie, când Coreea de Sud a demarat exerciţiile militare alături de Statele Unite. Operaţiunea a implicat 15.000 de soldaţi americani şi 290.000 de militari sud-coreeni, care au pus în practică o serie de scenarii provocatoare, cum ar fi ca preşedintele nord-coreean să declare război Sudului.

O altă manevră militară a presupus reacţia la vestea că regimul de la Phenian s-a prăbuşit, în timp ce trupele de elită din Spartan 3000 au simulat raiduri militare în Coreea de Nord, potrivit oficialilor Apărării din Sud.

Preşedintele sud-coreean: Este un moment crucial
Preşedintele sud-coreean Park Geun-hye a avertizat că Peninsula se află într-un „moment crucial”, pe fondul temerilor că cele două ţări ar putea intra în război.

„Chiar şi după ce comunitatea internaţională a adoptat sancţiuni dure, Coreea de Nord continuă să lanseze provocări necugetate”, a declarat Geun-hye, la o reuniune de criză a oficialilor sud-coreeni.

După o perioadă relativ liniştită în toamna şi iarna anului 2015, retorica lui Kim Jong-un a devenit tot mai bombastică în 2016, începând cu o serie de atacuri grosolane la adresa premierului sud-coreean, în luna februarie.

Agenţia de stat a Coreei de Nord, Korean Central News Agency (KCNA), alături de mai multe publicaţii controlate de Phenian, au catalogat-o pe doamna prim-ministru de la Seul drept „un diavol criminal, o femeie bătrână şi senilă” şi „o căţea bătrână şi nebună”.

„Această fiinţă depravată moral şi inaptă nu a dat dovadă niciodată de bunăvoinţă faţă de alte fiinţe, nici măcar faţă de poporul ei”, au scris jurnaliştii nord-coreeni.

Nordul a ameninţat că ar putea „transforma Manhattanul în cenuşă”
În martie, KCNA a publicat o declaraţie a liderului de la Phenian, în care acesta ameninţă că va bombarda Casa Albastră, reşedinţa oficială a preşedintelui sud-coreean.

A urmat o a doua ameninţare, de data asta la adresa Statelor Unite. Kim Jong-un a avertizat că „va transforma Manhattanul în cenuşă”.

O lovitură nucleară pe pământ american nu e imposibilă
Între timp, experţi americani în domeniul nuclear susţin că, în ciuda asigurărilor venite de la Casa Albă, Coreea de Nord a dezvoltat o tehnologie suficient de avansată pentru a putea ataca Statele Unite.

„Există destule dovezi pentru a lua în serios posibilitatea ca Phenianul să fi fabricat un dispozitiv compact de fisiune. Arma nucleară ar fi suficient de mică pentru a fi transportată de o rachetă”, a declarat Jeffrey Lewis, cercetător la Centrul James Martin pentru Studii de Non-proliferare din California, pentru Daily Star Sunday.

Ca situaţia să se înrăutăţească şi mai mult, două rachete cu rază medie de acţiune lansate vinerea trecută de Phenian au extins conflictul dincolo de Peninsula Coreeană, din cauza ameninţărilor pe care le-ar putea reprezenta pentru ţările vecine, cum ar fi Japonia.

Sunt primele rachete cu rază medie de acţiune lansate în ultimii doi ani, ceea ce sugerează că Kim Jong-un a lucrat în acest timp la rachetele sale.

Oficialii sud-coreeni susţin că Phenianul ar putea face al cincilea test nuclear, fiind probabil cel mai notabil progres al Coreei de Nord în domeniul armelor de la testul cu bomba de hidrogen din luna ianuarie. Testarea bombei cu hidrogen de la începutul anului a provocat o revoltă internaţională şi a atras noi sancţiuni ale ONU.

„Credem că un al cincilea test nuclear ar putea avea loc în curând”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării, Jeong Joon-hee.

Ameninţările nuclere nu sunt singurele instrumente de care se foloseşte Coreea de Nord pentru a pune presiune pe adversarii săi.

Student american condamnat
Pe 6 ianuarie, autorităţile de la Phenian au arestat un student american în vârstă de 21 de ani, pe care l-au acuzat de „acte ostile” împotriva statului. Ulterior, Frederick Otto Warmbier a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică, după ce a recunoscut că a luat un poster de propagandă de pe un perete al hotelului unde era cazat.

Mişcarea a fost vehement condamnată de Casa Alba, care a spus că aceasta reprezintă o încercare de a-l folosi pe tânăr în disputa dintre Coreea de Nord şi America.

În timp ce Warmbier abia a început să-şi execute pedeapsa, oficialii militari ai SUA şi Coreei de Sud urmăresc cu atenţie complexul de teste nucleare de la Punggye-ri din Coreea de Nord, pentru a anticipa când ar putea veni următoarea provocare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...