Un miliardar egiptean vrea să cumpere o insulă în Mediterana pentru refugiați

by Genko Genko

Un miliardar egiptean, Naguib Sawiris, vrea să cumpere o insulă în largul Italiei sau a Greciei pentru a-i instala acolo pe sutele de mii de migranți care traversează Marea Mediterană punându-și în pericol viața, relatează joi AFP.

„Grecia sau Italia, vindeți-mi o insulă; îi voi declara independența, îi voi primi pe migranți și le voi asigura slujbe în construcția noii lor țări”, a scris recent pe Twitter prosperul om de afaceri Naguib Sawiris, potrivit Agerpres.

„Bineînțeles că este fezabil. Aveți sute de insule care sunt părăsite și care ar putea găzdui sute de mii de refugiați”, a declarat el joi pentru AFP.

De la începutul anului, peste 350.000 de persoane care fug de sărăcie sau de conflicte din țările lor de origine au traversat Mediterana în speranța de a ajunge în Europa. Peste 2.600 au murit în timpul acestui periplu, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

Contactat de un canal privat egiptean, Sawiris a afirmat că va lua legătura cu guvernele grec și italian pentru a-și concretiza ideea.

El a estimat că prețul unei astfel de insule ar putea varia între „10 și 100 de milioane de dolari”, dar că „problema principală este investiția în infrastructuri”.

Vor exista întâi „adăposturi temporare pentru a-i găzdui pe oameni”, iar apoi aceștia vor fi angajați „pentru a construi locuințe, școli, universități, spitale”, a explicat acesta.

CITIȚI ȘI...