Un lider separatist rupe tăcerea: Au un sistem de rachete Buk. A fost probabil înapoiat Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un important lider militar al separatiştilor pro-ruşi din Ucraina a admis că aceştia se află în posesia unui sistem Buk, despre care se crede că a fost folosit pentru a dobori avionul Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, joia trecută.

Într-un interviu în exclusivitate acordat Reuters, Alexander Kodakovski, comandant al temutului batalion Vostok, a admis pentru prima dată de la prăbuşirea avionului civil că separatiştii posedă sistemul de rachete sol-aer.

Liderul rebel a mai spus că nu ştie ce s-a întâmplat cu sistemul, dar crede că acesta a fost înapoiat Rusiei pentru a şterge urmele prezenţei sale în Ucraina la momentul tragediei.

Citeşte şi: Avion doborât: Incertitudine cu privire la numărul cadavrelor pasagerilor zborului MH17 găsite

Înainte ca avionul malaiezian să fie doborât, rebelii s-au lăudat că au obţinut rachete Buk, ce pot doborî avioane aflate la altitudinea de croazieră. Însă, după dezastrul de la Doneţk, principala grupare separatistă, auto-proclamată Republica Populară Doneţk, a negat că a avut vreodată în posesie astfel de echipamente.

Faptul că acum recunosc că le posedă nu înseamnă însă că îşi si asumă vina. Kodakovski dă vina pe autorităţile de la Kiev pentru racheta ce a distrus avionul de pasageri, spunând că acestea au lansat în mod deliberat lovituri aeriene, ştiind că separatiştii au astfel de rachete.

Ştiam că a venit un Buk de la Luhansk. La momentul respectiv mi s-a spus că un Buk de la Luhansk vine sub steagul Republicii Populare Luhansk”, principala grupare separatistă din această regiune estică a Ucrainei, ce luptă alături de Doneţk pentru independența de Kiev.

Citeşte şi: (FOTO) Avion doborât: Traiectoria rachetei care a lovit aeronava MH17

„De acel Buk știu. Am auzit de el. Deoarece am aflat despre el exact în momentul în care am auzit că a avut loc tragedia. Probabil că l-au trimis înapoi pentru a înlătura dovadă prezenței sale”, a declarat Kodakovski.

„Întrebarea e aceasta: Ucraina a primit dovezi că voluntarii au această tehnologie, din vina Rusiei. Nu numai că nu a făcut nimic pentru a proteja securitatea, dar a provocat folosirea acestui tip de armă împotriva unui avion care zbura cu civili pașnici”, a continuat liderul rebelilor.

„Știau că acest Buk există; că acest Buk se îndreaptă spre Snijne (sat aflat la 10 km de locul prăbușirii avionului – n.red.). Știau că va fi detașat acolo și au provocat utilizarea acestui Buk prin începerea unei loviturii aeriene asupra unei ținte de care nu aveau nevoie, de care avioanele lor nu se atinseseră de o săptămâna”, explică acesta.

Citeşte şi: Avion doborât: Ce s-a întâmplat cu cadavrele dispărute

„Și în acea zi zburau intens și exact la momentul tragerii, în momentul în care avionul civil a zburat pe deasupra, au lansat lovituri aeriene. Chiar dacă a fost un Buk, și chiar dacă acest Buk a fost utilizat, Ucraina a făcut tot posibilul să se asigure că un avion civil este doborât”, explică liderul rebelilor cum s-au desfășurat evenimentele tragice de joia trecută.

Kodakovski este fostul lider al unității de anti-terorism „Alfa” al serviciului de securitate din Doneţk și unul din puținii lideri importanți ai separatiștilor care provine din Ucraina. El susține că unitatea sa nu a avut niciodată în posesie un astfel de sistem de rachete, însă ar fi putut fi folosit de rebelii din alte unități.

„Chestia este că acesta este un teatru de activități militare ocupat de, să zicem, partenerii noștri din mișcarea rebelă, cu care cooperăm oarecum condiționat. Ce resurse au partenerii noștri nu putem fi siguri. Era un Buk? Nu era un Buk? Dacă există dovezi că a fost, atunci nu mai există niciun dubiu”.

Mai mult, spune Kodakovski, rebelii au obținut Buk-uri de la forțele ucrainene în trecut, inclusiv trei capturate în aprilie la un punct de control și unul lângă aeroportul Doneţk, însă nici unul nu era operațional. Deși nu poate spune de unde provenea sistemul Buk operat de rebeli la momentul doborârii avionului, crede că ar putea proveni din Rusia.

Citeşte şi: (VIDEO) Avion doborât: Separatiștii ar fi transportat rachetele în Rusia

„Nu voi spune că Rusia a dat aceste lucruri sau nu le-a dat. Rusia ar fi putut oferi aceste Buk prin vreo inițiativă locală. Eu vreau un Buk și dacă cineva mi-l oferea, nu îl refuzam. Dar nu l-aș folosi împotriva unei ținte care nu mă amenință. L-aș folosi numai în circumstanțe unde este un atac aerian asupra pozițiilor mele, pentru a proteja viețile oamenilor”.

Acesta a încheiat admițând: „Eu sunt o parte interesată, sunt un „terorist’, un „separatist’, un voluntar… În orice caz, trebuie să promovez partea pe care o reprezint, chiar dacă gândesc altfel, spun altceva sau am o opinie alternativă. Acest fapt îmi creează durere în suflet”.

Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât în estul Ucrainei, pe 17 iulie, în zona de conflict unde au loc lupte între separatiștii pro-ruși și armata ucraineană. Printre cele 298 de victime ale tragediei de joi se numără 193 de olandezi și un român.

Inițial, insurgenții, care controlau zona în care a căzut aparatul, nu au permis accesul echipelor internaționale de salvare și cercetare.

Serviciile secrete americane au confirmat că în avion au fost trase rachete sol-aer de tip Buk, însă nu este clară proveniența acestora. Președintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat un act de terorism, de care ar fi responsabili separatiștii proruşi. La rândul sau, liderul rus Vladimir Puțin a susținut că responsabilitatea pentru tragedia aviatică este a autorităților de la Kiev.

Citeşte şi: (VIDEO) Avion doborât: Primele sicrie cu victime au ajuns în Olanda


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...