Un deputat ucrainean îl critică pe Dodon: Nu poți sta simultan pe două scaune

by Genko Genko

Declarațiile președintelui ales Igor Dodon, care susține că își dorește relații bune atât cu Federația Rusă cât și cu Uniunea Europeană, stârnesc critici la Kiev.

Deputata ucraineană Irina Friz, născută în Crimeea, susține că acest tip de politică pe care încearcă Dodon s-o promoveze nu va avea succes.

„Declarația președintelui nou ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, precum că va semna un memorandum de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică și în același timp va menține relațiile cu UE – e ca o dorință de a sta pe două scaune simultan”, a declarat Friz.

Ea susține că o astfel de politică nu este posibilă, iar acest lucru a fost demonstrat de Ucraina, care în mandatul președintelui Viktor Ianukovici a încercat să aibă relații bune atât cu Estul cât și cu Vestul.

„Intenția lui Igor Dodon, de a menține Acordul de Asociere și apropierea de Kremlin pare oarecum arogantă și inadecvată. Amintește de comportamentul fostului președinte fugar Ianukovici. Sper că nu se va repeta istoria”, a mai spus deputatul.

Marți, în cadrul unui interviu pentru Interfax, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova nu va anula Acordul de Asociere cu UE, insistând însă și pe relații bune cu Federația Rusă.

„Nu ne putem permite să suspendăm cooperarea cu UE, să anulăm Acordul de Asociere cu UE. Nu avem nevoie de Maidanul ucrainean”, a spus Dodon cu referire la mișcările de protest din Ucraina care au dus la prăbușirea regimului Ianukovici în Ucraina.

CITIȚI ȘI...