Un avion ce nu era autorizat pentru zboruri lungi, trimis accidental peste ocean

by Genko Genko

Compania aeriană American Airlines a recunoscut duminică faptul că angajații săi au comis o eroare care a dus ca pe ruta Los Angeles-Hawaii să fie trimisă o aeronavă de tipul Airbus A321S ce nu avea permisiunea de zbor lung peste Pacific.

Deși incidentul a avut loc la 31 august, despre el s-a aflat abia acum.

Un purtător de cuvânt al companiei, Casey Norton, a declarat pentru CNN că „cineva de pe teren” a încurcat avioanele, trimițând în Hawaii în loc de planificatul Airbus A321H un Airbus A321S, primul deosebindu-se de al doilea doar prin faptul că dispune de echipamente suplimentare la bord.

Eroarea a fost detectată la scurt timp după decolare, atât echipajul, cât și Administrația federală pentru aviația civilă din SUA fiind avertizate în acest sens. În cele din urmă, a fost luată decizia de a permite echipajului să finalizeze zborul, iar avionul a atertizat în siguranță în Honolulu.

Cele două avioane au motoare și rezervoare de combustibil similare, singura diferență este că la bordul Airbus A321H există mai mult oxigen în caz de urgență medicală, precum și un rezervor suplimentar pentru stingerea incendiilor la bord.

O anchetă este în curs de derulare pentru a elucida circumstanțele în care s-a produs eroarea, a indicat același purtător de cuvânt.

CITIȚI ȘI...