UE, dispusă să plătească Africa să-şi ia imigranţii înapoi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a crea un fond din care să plătească ţările din Africa pentru a-şi lua înapoi imigranţii care nu reuşesc să obţină azil în Europa.

Citeşte şi: (FOTO) Disperarea imigranţilor: Ascunşi la motor şi sub banchetă pentru a ajunge în Europa

Declaraţia aparţine unui diplomat european de top, Jean Asselborn, ministrul de externe al Luxemburgului. Potrivit acestuia, discuţiile deja există între oficialii Comisiei Europene care vorbesc de crearea unui fond de un miliard de euro, scrie NewsWeek.

Aceştia au în plan să facă „indecenta” propunere oficialilor africani în cadrul întâlnirii Africa – UE, care va avea loc în Malta, în luna noiembrie.

Mişcarea are ca scop o amplificare a nivelului de cooperare cu statele africane astfel încât criza imigranţilor ce a lovit Europa să-şi găsească o rezolvare, în condiţiile în care mii de oameni se avântă în periculoasa călătorie pe mare pentru a ajunge în spaţiul Schengen.

Cifra de un miliard de euro a fost vehiculată iniţial de publicaţia Der Spiegel, iar oficialul, deşi a admis că a fost menţionată această cifră, recunoaşte că „unii ar vrea să dea mai mult, alţii mai puţin”.

Luxemburgul deţine, în acest moment, preşedinţia UE şi are un rol important în pregătirea summit-ului din noiembrie.

Citeşte şi: Poveştile a doi imigranţi, unul din Coasta de Fildeş, celălalt din Ucraina, zguduie Italia

Criza imigranţilor, o criză a uniunii

Cele mai recente rapoarte arată că numărul de migranţi care au traversat Mediterana pentru a ajunge în Europa a depăşit cifra de 300.000, dintre care aproape 2.500 sunt daţi dispăruţi.

Criza imigranţilor a împărţit ţările UE, Germania anunţând săptămâna trecută că permite refugiaţilor sirieni să stea în ţara lor şi să-şi construiască o viaţă, în timp ce Ungaria construieşte garduri la graniţa cu Serbia pentru a stăvili fluxul de imigranţi.

În Slovacia, un alt membru UE, doar imigranţii creştini primesc dreptul de şedere. „Musulmanii care cer azil în Slovacia nu se vor putea integra ala cum trebuie, întrucât în ţară nu există moschei”, spunea un reprezentant al Ministerului de Interne slovac.

Disensiunile au apărut după crearea schemei de repartizare a imigranţilor, propusă în mai, după ce mai mulţi imigranţi s-au înecat încercând să ajungă în Italia pe Mediterană. Schema era menită să uşureze povara ţărilor precum Grecia sau Italia, însă Franţa, Spania, Ungaria şi Slovacia s-au opus cu vehemenţă acestei strategii.

Marea Britanie şi Danemarca au renunţat la politica Uniunii Europene privind azilul şi au ales să nu absoarbă nici unul dintre cei 40.000 de imigranţi ce le-au fost alocaţi în cadrul schemei. Nici Irlanda nu a vrut să ia parte la această schemă, însă a acceptat să reprimească 300 de imigranţi.

Citeşte şi: NATO, gata să intervină în criza imigranţilor: Planul UE stârneşte râsul!


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...