Ucraina: Rusia a arestat un pilot pe care-l acuză de uciderea a doi jurnaliști

by Genko Genko

Rusia a anunţat miercuri că a arestat o femeie-pilot de elicopter din armata ucraineană pe care Moscova o acuză că este vinovată de moartea a doi jurnalişti ruşi, ucişi în iunie în estul Ucrainei.

Femeia a fost arestată în timp ce se afla pe teritoriul rusesc, dându-se drept o refugiată din calea confruntărilor, au anunţat anchetatori ruşi.

Ei afirmă că Nadejda Savşcenko, un pilot de elicopter în armata ucraineană, este implicată în moartea lui Igor Korneliuk şi a lui Anton Voloşin, ucişi în iunie în cursul unui atac lângă Lugansk, unul dintre bastioanele insurecţiei separatiste.

„După ce a obţinut coordonatele unui grup de jurnalişti ruşi şi altor civili, lângă Lugansk, ea le-a transmis militarilor”, a anunţat Comitetul rus de anchetă într-un comunicat, referindu-se la forţele ucrainene.

Kievul a acuzat Rusia imediat că a răpit-o pe Nadejda Savşcenko şi că a trecut-o frontiera cu forţa, cerând „eliberarea necondiţionată” a acesteia.

Cei doi jurnalişti, care lucrau pentru televiziunea publică rusă VGTRK, au murit pe 18 iunie, după ce au fost răniţi de şrapnele, într-un atac al armatei ucrainene la Lugansk.

Citește și: (VIDEO) UCRAINA: Confruntări intense la Lugansk, unde doi jurnaliști ruși au fost uciși

Moscova a afirmat imediat că aceştia au fost vizaţi în mod expres şi a anunţat deschiderea unei anchete.

Prezenţa în Rusia a femeii-pilot „este o nouă dovadă a faptului că teroriştii elaborează şi-şi pun aplicare crimele în strânsă colaborare cu serviciile ruse în domeniul securităţii”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe, acuzând insurgenţi proruşi din estul ţării că au capturat-o pe ucraineancă.

Potrivit presei ucrainene, Nadejda Savşcenko are 33 de ani şi a servit în Irak. Ea este una dintre cele câteva femei-pilot din armata ucraineană.

CITIȚI ȘI...