Ucraina: Poroșenko promite că orașul Donețk nu va fi bombardat

by Genko Genko

Oleksandr Lukiancenko, primarul orașului Donețk, unde s-au retras rebelii separatiști din Slaviansk și care este în prezent încercuit de către forțele de securitate ucrainene, a declarat marți că a primit asigurări din partea președintelui Petro Poroșenko că artileria nu va trage asupra orașului, ca în cazul altor localități, cum ar fi Slaviansk – bastion al insurgenților proruși.

„Am fost ieri (luni) la Kiev, unde m-am întâlnit cu președintele (Petro Poroșenko) și premierul (Arseni Iațeniuk). Președintele mi-a promis că la Donețk nu se vor aplica aceleași metode ca la Slaviansk, Kramatorsk sau Lugansk împotriva rebelilor”, a afirmat primarul oficial al Donețkului.

Utilizarea artileriei și aviației este inadmisibilă la Donețk, a insistat Lukiancenko, avertizând că aceasta ar duce nu doar la victime în rândul civililor, ci și la un dezastru ecologic. Dacă alimentarea cu energie electrică va înceta, vor fi inundate minele, iar apa ar putea ieși la suprafață, a mai avertizat el.

Cu excepția celor care au putut să plece, circa 900.000 de persoane se află în acest moment în orașul Donețk, a indicat primarul, într-o conferință de presă, subliniind că evacuarea lor este în acest moment imposibilă. El a spus că și familia sa rămâne în oraș, în afară de nepoți și de nora sa.

Tiruri de artilerie s-au auzit marți dimineață la Lugansk, unde s-au repliat o parte dintre rebeli în urma confruntărilor cu armata ucraineană. Fragmente dintr-un obuz au lovit un microbuz, ucigând două persoane și rănind alte patru, după cum a relatat agenția de presă Unian. Oficialii ucraineni susțin că a fost vorba de un obuz tras de rebeli.

Consiliul municipal i-a îndemnat pe locuitorii din Lugansk să iasă din case doar în cazuri de urgență maximă și să evite locurile unde se desfășoară confruntări.

Între timp, forțele de securitate ucrainene continuă ofensiva în est. „De la începutul operațiunii antiteroriste, teritoriul controlat de separatiști în estul Ucrainei s-a redus la jumătate”, a precizat marți președintele Centrului analitic și de informare de pe lângă Consiliul de Securitate Națională și Apărare, Andrei Lâsenko.

CITIȚI ȘI...