Ucraina: Poroșenko a prelungit cu 72 de ore armistițiul din estul țării

by Genko Genko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a luat decizia, vineri seara, de a prelungi cu 72 de ore armistiţiul de încetare a focului în estul separatist al Ucrainei, a anunţat Preşedinţia ucraineană,

Decizia a fost luată la o reuniune cu oficiali de rang înalt din domeniul apărării, după ce Poroşenko a sosit de la Bruxelles, unde a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Şeful de stat, în baza unei decizii a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, a prelungit armistiţiul până luni, ora 22.00”, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Kievul îşi exprimă speranţa că „până luni vor fi făcuţi următorii paşi: implementarea planului de pace al lui Poroşenko, asigurarea unei monitorizări vizând respectarea armistiţiului, garantarea unui control eficient la frontiera ruso-ucraineană şi eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv membri OSCE”.

Ucraina insistă ca până pe 30 iunie să fie „închise punctele de recrutare a insurgenţilor pe teritoriul rus, iar deplasările grupărilor armate ilegale să înceteze”. Autorităţile ucrainene adaugă că „construirea unor noi fortificaţii în timpul armistiţiului va duce la anularea acestuia”.

De asemenea, Preşedinţia ucraineană infomează că „în cazul nerespectării condiţiilor enumerate mai sus, Ucraina îşi rezervă dreptul de a renunţa la regimul de încetare a focului în zonele unde armistiţiul a fost încălcat”.

Anterior, informaţia privind prelungirea armistiţiului a fost anunţată de surse diplomatice.

Armitiţiul, decretat de preşedintele Petro Poroşenko acum o săptămână, a expirat vineri la ora 22.00.

CITIȚI ȘI...