Ucraina, în prag de război: Armata ucraineană a trecut de partea separatiștilor?

by Genko Genko

Toate unitățile militare din Luggansk și din zonele aflate la est de acest oraș au trecut de partea separatiștilor proruși, susține guvernatorul autoproclamat al regiunii Valeri Bolotov, potrivit agenției ruse Itar-Tass.

„Până acum, toate unitățile militare din Lugansk și din zonele de est de lângă oraș au trecut de partea Republicii Populare Donetk, cu excepția celor care se află la aeroport. Suntem în negocieri cu ele, încercăm sa le convingem”, a declarat liderul insurgent, duminică, într-o conferință de presă, arată agenția Itar-Tass.

Întoarcerea armelor are loc în contextul în care peste 100 de oameni au fost uciși în Luhansk în ultimele două zile, printre care se numară și numeroși civili, potrivit lui Bolotov.

Aceste persoane au fost victimele confruntărilor sângeroase dintre forțele de la Kiev și rebelii proruși din cadrul operațiunii anti-teroriste demarate de armata ucraineană.

Citește și: Ucraina, în prag de război: Putin făcut “idiot”, Moscova răspunde vehement

Criza din estul Ucrainei pare să se adâncească zilele acestea, după ce sâmbătă un avion Il-76 a fost doborât de teroriștii proruși, soldat cu decesul a 49 de persoane.

De asemenea, forțele de la Kiev au ucis sute de luptători proruși, în vreme ce serviciile secrete ucrainene au găsit, sâmbătă, un dispozitiv explozibil puternic în apropiere de biroul președintelui Petro Porosenko.

Citește și: (FOTO și VIDEO) Primele imagini de la locul prăbușirii avionului militar, unde au murit 49 de militari

Între timp, aproximativ 300 de persoane au protest în faţa Ambasadei Rusiei de la Kiev, reuşind să dea jos steagul rus de pe clădire, să răstoarne maşini şi să spargă mai multe geamuri ale reprezentanţei.

Duminică mai mulți oficiali ruși au cerut Guvernului de la Kiev să îl sancționeze pe ministrul ucrainean de Interne, Andrei Deșcița, care l-a numit pe Vladimir Putin “idiot” in timpul atacului de sâmbătă asupra Ambasadei Rusiei din Ucraina.

CITIȚI ȘI...