Ucraina cere dreptate. Ianukovici şi FSB, vinovaţii pentru crimele din Kiev

by Genko Genko

Viktor Ianukovici, trupele Berkut, Serviciile de Securitate ucrainene (SBU) şi Serviciile de Securitate ruseşti (FSB) au participat la crimele în masă din centrul Kievului, susţin autorităţile ucrainene.

Potrivit anchetei, Ianukovici, refugiat în Rusia, a cooperat cu reprezentanţii Serviciul rusesc de Securitate (FSB), aflaţi la sediul Serviciilor ucrainene de Securitate (SBU) pe timpul celor trei luni de proteste anti-guvernamentale, în timp ce Rusia a transportat în Ucraina o cantitate mare de explozibile.

Recent, cel puţin 12 membri ai poliţiei de revoltă Berkut implicaţi în suprimarea protestatarilor din Kiev au fost reţinuţi de SBU.

În urma incidentelor, Berkutul a participat la invazia din Crimeea iar apoi a fost încorporat în departamentul de securitate al Moscovei.

În baza ordinului dat de Ianukovici, pe timpul celor mai sângeroase conflicte de pe Maidanul ucrainean, fostul ministru de interne a aprobat folosirea armelor de foc, atât Berkutul cât şi lunetiştii forţelor speciale au deschis focul asupra protestatarilor.

”Fostul guvern al ţării a dat ordinul criminal, un număr mare de persoane suferind în timpul ciocnirilor”, a declarat ministrul interimar de Interne, Arsen Avakov.

În luna ianuarie, mai multe avioane încărcate cu 5.100 de kilograme de explozibil de producţie rusă au decolat din oraşul rusesc Chkalovsk şi au aterizat pe un aeroport din apropierea Kiev-ului. ”Au adus mijloacele folosite la distrugerea şi împuşcarea protestatarilor de pe Maidan”, a precizat şeful SBU, Valetyn Nalyvaicenko.

Evenimentele din luna februarie au fost urmate de un răspuns agresiv din partea Rusiei, încheiat cu anexarea Crimeii.

CITIȚI ȘI...