Tusk avertizează Macedonia să nu pună în pericol relațiile cu UE și NATO

by Genko Genko

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat vineri Macedonia să nu lase criza sa politică să afecteze relațiile cu Uniunea Europeană și NATO, relatează Reuters.

„Europa are nevoie de o țară stabilă, ghidată de un stat de drept. Viitorul euroatlantic al țării este în pericol”, a postat Tusk, pe Twitter.

Macedonia a convocat alegeri parlamentare anticipate pentru data de 5 iunie, după ce parlamentarii au dizolvat parlamentul în cadrul unui acord intermediat de UE pentru a pune capăt unei perioade de mai multe luni de blocaj politic legat de un scandal de interceptări.

„Am semnat astăzi decizia de convocare a alegerilor anticipate care ar trebui să aibă loc pe 5 iunie 2016”, a declarat președintele parlamentului macedonean, Trajko Veljanovski. „Cred că orice persoană implicată în procesul electoral va contribui la desfășurarea alegerilor într-o atmosferă pașnică și democratică și că fiecare dintre noi își va exercita dreptul la vot pe 5 iunie”, a afirmat Veljanovski într-un comunicat.

Opoziția a afirmat deja că va boicota alegerile, destinate să contribuie la sfârșitul crizei politice provocate de dezvăluirile de anul trecut privind interceptările telefonice la scară largă.

Criza s-a adâncit în această săptămână, când președintele Gjorge Ivanov a amnistiat 56 de oficiali suspectați de implicare în scandal.

Partidul de guvernământ din Macedonia a afirmat, într-un comunicat difuzat vineri, că le va sugera altor trei mari partide să se adreseze în scris președintelui Ivanov pentru a-i cere să revină asupra deciziei sale.

Amnistia a provocat preocupare în Europa și în Statele Unite ale Americii (SUA), și l-a determinat pe comisarul european pentru relațiile cu statele candidate pentru aderarea la UE, precum Macedonia, să se întrebe dacă sunt totuși posibile alegeri credibile.

Amnistia decretată de către președinte a dus la trei nopți de proteste de stradă în capitala macedoneană Skopje. Cinci polițiști au fost răniți de pietrele aruncate de protestatari joi noaptea, potrivit unui oficial al poliției.

CITIȚI ȘI...