Turismul pentru transplant, „afacere” înfloritoare în Asia; Cu cât se vând organele umane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comerţul ilegal cu organe e în floare, iar cumpărătorii sunt racolaţi chiar de sub nasul autorităţilor, de pe reţelele de socializare.

Cea mai mare piaţă ilegală e în India, iar afacerea e una prosperă pentru oameni care, altfel, erau muritori de foame. În urmă cu trei ani, „Vikas” (pseudonim) s-a lăsat de şcoală, pentru a-l ajuta pe tatăl său în ferma familiei, în Kanpur. Ura însă acest „job”. Azi, norocul i s-a schimbat, relatează Al Jazeera.

Acum în vârstă de 26 de ani, acesta câştigă bine, intermediind vânzările de rinichi în toată ţara, fiind unul dintre sutele de oameni ce câştigă dintr-o afacere de milioane de dolari.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Asia de Sud este zona în care se desfăşoară la cea mai mare scară mondială „turismul pentru transplant”, India fiind unul dintre cei mai importanţi „exportatori”. În fiecare an, peste 2.000 de indieni îşi vând rinichii, cei mai mulţi ajungând la oameni din afara ţării.

Un alt agent, numit de Al Jazeera „Aadarsh”, care lucrează în Mumbai, afirmă că „rinichii săi” au ajuns în Canada, Israel, Marea Britanie, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

Cum cazurile de boli renale, diabet şi presiune arterială mare se înmulţesc, şi cererea de rinichi creşte, succesul afacerii pare unul cert. Succesul afacerii e şi mai mare în contextul în care e interzis în cele mai multe ţări ale lumii să vinzi organe umane, iar multe religii nu permit donarea organelor nici după moarte. Dacă nu găsesc un donator, cei care au nevoie de un organ petrec ani aşteptând, dependenţi de un aparat de dializă.

Această cerere imensă este acoperită parţial de oameni precum cei doi tineri. Afaceri importante se fac şi în Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka şi Iran.

În ultimii ani, s-a dezvoltat mult piaţa din capitală statului Sri Lanka, Colombo, aici având loc operaţiile. În acest loc au început să vină cumpărători chiar şi din Israel sau SUA.

Asta s-a întâmplat mai ales după ce în India a fost arestată o persoană care conducea una dintre cele mai mari reţele de trafic de organe.

Totodată, din ce în ce mai mulţi cumpărători sunt chemaţi în Iran, ţară unde să vinzi un rinichi e perfect legal, însă doar atâta vreme cât cumpărătorul nu e străin.

Preţul unui „pachet complet”

În Colombo, Sri Lanka, sunt agenţi care lucrează direct cu spitale sau doctori care oferă „pachetul complet” pentru străini, cu preţuri cuprinse între 53.000 şi 122.000 de dolari. Astfel de pachete acoperă toate cheltuielile: factura la spital, plata medicului, plata către donator, călătoria acestuia şi cazarea, cât şi comisionul „brokerului”. Aceasta e metoda „ideală pentru că salvează timpul tuturor”, declara un astfel de broker.

Deşi piaţa e una care a înflorit mult din anii ’90, apariţia reţelelor de socializare i-a dat un impuls uriaş. Brokerii atrag făţiş clienţi pe reţele ca Facebook, pe pagini care se anunţă a fi unele de sprijin pentru transplanturi de rinichi.

Mesajele sunt „deghizate”, ca fiind trimise de rude ale potenţialului donator, care îşi doresc să ajute. Îndată ce se schimbă informaţii suficiente şi se stabileşte dacă există compatibilitate, tranzacţia are loc.

Însă găsirea clienţilor nu vine fără riscuri. Agenţii care operează astfel îşi schimbă „numele” la fiecare cinci – şase săptămâni. Îndată ce un nume dispare, dispare şi agenda telefonică folosită de acesta. „Evit să mă întâlnesc cu cineva până nu sunt sigur că nu e o capcană. În plus, niciodată nu răspund oamenilor care m-au contactat în trecut. Nu mă vei mai găsi luna viitoare”, explică unul dintre agenţi.

Portretul donatorului: bărbat sănătos, nefumător, maximum 30 de ani, cu paşaport

Cât despre donatori, sunt „ţintiţi” mai ales cei sănătoşi, nefumători, care nu au împlinit 30 de ani, preferabil bărbaţi, ca să poată călători fără probleme singuri. Cei care au paşaport sunt preferaţi. Aceştia sunt trimişi să facă teste de sânge în laboratoare cu care există astfel de înţelegeri în New Delhi şi Uttar Pradesh. Mai sunt trimişi şi în Chennai, unde medici care fac parte din reţea ajută la grăbirea procesului.

Dacă se găsesc compatibilităţi între donatori şi cumpărători, se fac aranjamentele legate de călătorie în Colombo. „Obţin toate documentele imediat, inclusiv paşaportul, dacă e cazul. Am contacte care pot aranja lucrurile în decurs de câteva zile”, declara un broker.

De la primul donator, comisionul unui astfel de agent a fost de 380 de dolari, în urmă cu trei ani. Acum, însă, câştigul unui agent ajunge la 757 – 1.211 de dolari de donator. Un agent povesteşte că anul trecut a făcut opt afaceri, ceea ce i-a adus 7.700 de dolari.

Cât ia un donator

Potrivit brokerilor, donatorii care au paşaport primesc 6.000 de dolari, o parte cu două zile înainte de operaţie. Cei care nu au paşaport primesc 4.500 de dolari.

Atât donatorii, cât şi cumpărătorii stau în apartamente de lux într-un complex din Colombo, la un kilometru distanţă de cele trei spitale „cu care se lucrează”. Donatorul se întoarce acasă în 18 – 25 de zile.

Un medic ia, potrivit agentului, cel puţin 2.000 de dolari pe operaţie.

În 2011, Sri Lanka a interzis cetăţenilor săi să doneze rinichi străinilor, după ce s-a aflat că au loc transplanturi ilegale. Însă străinii pot beneficia de transplanturi dacă îşi aduc în ţară propriul donator. Teoretic, acesta trebuie să fie din aceeaşi ţară cu beneficiarul transplantului, însă banii fac mulţi ochi să se închidă.

În cazul în care beneficiarul transplantului nu are un buget generos, acesta se poate alege cu un rinichi şi în schimbul a 25.700 de dolari în West Bengal. În aceste cazuri, rinichii oferiţi sunt din Nepal sau Bangladesh.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...