Turcia va construi un nou tunel pe sub strâmtoarea Bosfor

by Genko Genko

Turcia va construi cel de-al treilea tunel rutier şi feroviar pe sub strâmtoarea Bosfor pentru a face legătura între partea europeană şi cea asiatică a oraşului Istanbul, a anunţat vineri premierul turc Ahmet Davutoglu, transmite AFP. „Cu acest mega-proiect vom construi un nou Istanbul”, a declarat Davutoglu.

Tunelul cu o lungime de 6,5 kilometri va avea trei nivele, două rezervate circulaţiei automobilelor şi cel de-al treilea pentru trenuri şi metrouri. Costul proiectului este estimat la 3,5 miliarde de dolari iar finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru 2020. Ministrul turc al Transporturilor, Lütfi Elvan, a precizat că acest mega-proiect nu îi va costa nimic pe contribuabili deoarece va fi construit şi operat pe baza unui parteneriat public privat.

Un tunel feroviar pe sub Bosfor, primul din lume care face legătura între două continente, a fost inaugurat în luna octombrie 2013 iar un al doilea tunel feroviar este în construcţie şi este prevăzut să devină operaţional în 2016.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a înmulţit în ultimii ani proiectele grandioase din Istanbulul, un oraş cu peste 15 milioane de locuitori. Recent a fost demarată construcţia celui de al treilea pod peste Bosfor precum şi lucrările de construcţie la cel de al treilea aeroport din Istanbul, care ar urma să devină cel mai mare aeroport din lume. De asemenea, autorităţile au în vedere un canal navigabil paralel cu Bosforul între Marea Neagră şi Marea Marmara.

CITIȚI ȘI...