Trump, atacat dur de presa chineză: Ne tratează ca pe o bucată de carne

by Genko Genko

Donald Trump este pe drumul greșit dacă vede China ca pe o „bucată de carne bună de tăiat” sau ca pe o țară pe care „să o manipuleze după cum dorește”, și-a exprimat marți indignarea presa de stat chineză, care îl numește „debutant” pe președintele ales al SUA, relatează AFP.

Presa controlată de la Beijing a încheiat perioada de grație pe care i-a acordat-o până acum lui Trump, deși, președintele ales al SUA încă din campania electorală poziționase China ca principal inamic al Statelor Unite.

„Postările de pe Twitter ascund adevărata sa intenție: să trateze China ca și cum ar fi o bucată de carne de oaie bună de tăiat (…) Vrea să devasteze alte țări pentru a asigura prosperitatea SUA”, a scris cotidianul Global Times, apropiat de Partidul Comunist.

Într-un editorial extrem de dur, acest cotidian scrie, pe un ton naționalist, că președintele ales al SUA nu va avea mijloacele „de a-și pune în practică tiradele” și atacă, în versiunea sa chineză, „provocările și contra-adevărurile” celui „care este incapabil să își țină gura”, potrivit unei sinteze preluate de Agerpres.

După ce a acceptat vineri un apel telefonic de la președintele taiwanez, Trump a acuzat duminică Beijingul că își „devaluează” moneda și că „ridică un vast complex militar în Marea Chinei de Sud”.

Într-o primă fază, media oficiale chineze l-au menajat pe președintele ales al SUA, punând ieșirile sale pe seama „lipsei de experiență”. Însă tonul s-a schimbat marți, când au fost transmise avertismente dure magnatului imobiliar.

„Trump face mult zgomot, dar nu se poate sustrage regulilor de joc ale marilor puteri. Nu are resursele suficiente pentru a manipula China așa cum dorește”, insistă Global Times. „Beijingul va răspunde dacă acțiunile sale afectează interesele Chinei”, adaugă publicația.

În același timp, cotidianul de stat China Daily îi transmite acestui „novice în diplomație” să urmeze un curs rapid în realpolitik: „Trump poate să disprețuiască personalul diplomatic de la Washington, însă trebuie mai întâi să stăpânească realitatea relațiilor internaționale, nu viziunea sa fantasmatică, înainte de a manevra bisturiul”.

De asemenea, într-un lung editorial, Cotidianul Poporului, portavocea Partidului Comunist, scrie că nu este vorba doar de „lipsă de experiență” sau naivitate.

„Unii spun că Trump nu are experiență în diplomație sau în chestiuni militare (…), dar în realitate nu este vorba că ar fi ignorant, ci și are propriile poziții. (Îngrijorarea este că acestea) nu sunt compatibile cu logica fundamentală a relațiilor sino-americane”, notează publicația.

„China este extrem de conștientă de discursul dublu al SUA privind politica chineză”, însă Trump nu va putea de unul singur să zguduie realizările diplomației chineze, adaugă Cotidianul Poporului.

„În calitate de președinte ales, Trump se poate aștepta la o anume indulgență. Însă va fi altceva când va deveni președinte”, a scris la rândul său China Daily.

CITIȚI ȘI...