Trei echipe sunt deja calificate la EURO 2016

by Genko Genko

Penultima serie de două meciuri legate din preliminariile Euro 2016 a început să facă lumină în ceea ce privește configurația finală a grupelor și trei echipe sunt deja calificate pentru turneul final de anul viitor din Franța. Una dintre ele are victorii pe linie în primele 7 meciuri.

Una dintre cele nouă grupe preliminare își cunoaște deja cele două formații care merg direct la Euro și una dintre ele e o surpriză uriașă. Islanda merge prima oară în istorie la vreun turneu final, alături de Cehia, din grupa A, reușind să devanseze echipe considerate mult mai puternice, precum Turcia, dar mai ales Olanda. Batavii sunt în pericol să piardă și locul trei, care ar putea duce la baraj, după 0-3 duminică, în deplasarea din Turcia.

Islandezii au obținut matematic biletele pentru Franța duminică seara, pe teren propriu, după o remiză albă contra Kazakhstanului. Insularii au reușit câteva rezultate istorice în aceste preliminarii, cum ar fi 3-0 acasă cu Turcia, 2-0 acasă și 1-0 în deplasare cu Olanda, și 2-1 acasă cu Cehia. Islandezii dau și golgheterul grupei, pe Gylfi Sigurdsson, mijlocașul lui Swansea înscriind de 5 ori.

Cehia e liderul grupei, la golaveraj, având ca și Islanda 19 puncte, cu șapte mai multe decât Turcia, a treia clasată. Islandezii pot câștiga însă grupa, având un program mai avantajos în ultimele două jocuri. Întâlnesc Lituania acasă, apoi joacă în Turcia, în vreme ce Cehia joacă acasă cu Turcia, apoi în Olanda, cele două reprezentative luptându-se acum pentru locul trei.

Anglia este şi ea calificată deja la turneul final, fiind prima în grupa E, după șapte partide, cu număr maxim de puncte, 21. Elveția, Estonia și Slovenia se luptă pentru al doilea loc direct calificant și pentru locul de baraj.

Alte 12 formații au asigurat cel puțin locul trei în grupele din care fac parte. Țara Galilor și Belgia în grupa B, Spania, Slovacia și Ukraina din grupa C, Austria în grupa G, Italia, Norvegia și Croația în grupa H și Portugalia, Danemarca și Albania, în grupa I.

CITIȚI ȘI...