Transnistria sărbătorește pretinsa independență; Chișinău: „Sunt acțiuni de propagandă a urii”

by Genko Genko

Așa-zisele autorități din Transnistria sărbătoresc astăzi 25 de ani de la separarea regiunii de Republica Moldova, eveniment care „subminează principiile recunoscute de comunitatea internațională de suveranitate, independență și integritate teritorială a Republicii Moldova și de propagandă a urii”, spun reprezentanții Biroului pentru Reintegrare al Guvernului.

„Manifestațiile desfășurate pe 2 septembrie curent la Tiraspol sunt orientate spre subminarea principiilor recunoscute de comunitatea internațională de suveranitate, independență și integritate teritorială a Republicii Moldova. Ideologia acestor evenimente contravine obiectivului de reglementare a conflictului transnistrean și îngrijorează prin accentul ei pronunțat militarist”, se arată într-un comunicat al Biroului.

„În timp ce poporul Republicii Moldova a marcat Ziua Independenței printr-o paradă a portului popular, prin evenimente culturale, concerte şi expoziţii de artă, prin promovarea spiritului de conciliere și pace, în regiunea transnistreană iau amploare acţiunile de propagandă a urii, demonstraţiile de forţă, aplicaţiile militare”, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților de la Biroul pentru Reintegrare, manifestațiile reprezintă o retorică agresivă și de autoizolare, care este împotriva intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană, pe fundalul înrăutățirii situaţiei social-economice şi cel al refuzului de a continua negocierile pentru reglementarea politică definitivă a conflictului transnistrean.

În context, autoritățile de la Chișinău consideră că reglementarea problemei transnistrene şi soluţionarea tuturor disensiunilor trebuie să aibă loc prin metode politice, cu respectarea principiilor independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele internaţional recunoscute cu acordarea unui statut juridic special regiunii transnistrene.

CITIȚI ȘI...