Trafic internaţional şi vânzări ilicite de virusuri, care implică companii și traficanți deputaţi italieni

by Genko Genko

Tulpinile de gripă aviară sunt expediate în Italia prin poștă. Acorduri între oamenii de știință și companii. Investigarea secretă efectuată de poliţia de la NAS împreună cu procuratura din Roma vizează un adevărat comerţ ilegal. În anchetă figurează numele Ilaria Capua, renumită virolog și deputat, care respinge acuzațiile.

Virusul gripei este trimis din străinătate în Italia, în plicuri anonime, fără nicio permisiune, încălcând toate standardele de siguranţă, toate acestea pentru a produce vaccinuri.

Cu riscul de răspândire a epidemiei, o investigaţie a revistei L’Espresso relevă existența unei anchete de șoc condusă de Carabinierii de la NAS şi procuratura din Roma privind traficul internaţional cu virusuri.

Potrivit anchetatorilor, există un suspect identificat. Afacere din epidemii, un adevărat marketing cinic, de sute de milioane de euro pentru industrii, care amplifică pericolul răspândirii şi riscurile pentru om, determină autorităţile din domeniul sănătăţii să ia măsuri urgente.

Într-un caz, anchetatorii au lansat ipoteza că, chiar şi răspândirea gripei în rândul păsărilor de curte din nordul Italiei a fost direct legată de activităţile ilegale ale unor manageri. Ancheta reconstituie scenariul de exploatare a alarmei de gripă aviară în ţară, alarmă care în 2005 a împins guvernul Berlusconi să cumpere medicamente de 50 de milioane de euro, care au rămas neutilizate.

Ancheta a fost inițiată de către investigatori americani, care au obținut mărturisirile lui Paul Candoli, directorul filialei italiene Merial, referitoare la tulpini patogeni ale aviarei expediate ilegal la el acasă, în Italia, şi apoi vândute companiilor americane.

În 2005, Serviciile Interne de Securitate a SUA a transmis documentele către Carabinierii de la NAS, care deja se ocupau, la Bologna, de o organizaţie criminală implicată în traficul cu virusuri ilegal şi producţia de vaccinuri.

Noua anchetă a carabinierilor s-a extins în urma interceptărilor aranjate de magistraţii de la Roma. Candoli, în capitală, ştie cum să se mişte: sponsorizează conferinţe medicale organizate de profesori universitari, oferă călătorii şi distribuie sfaturi bine plătite şi acest lucru îi permite să aibă „relaţii” la Ministerul Sănătăţii pentru a obţine autorizaţii, reuşeşte să schimbe avizul consiliului consultativ pentru medicamente de uz veterinar pentru a comercializa produse de la Merial.

Printre cei mai apropiaţi referenţi ai lui Paul Candoli se află Ilaria Capua, virusolog de renume internaţional, în prezent deputat în Alegerea Civică şi vicepreşedinte la Comisia Culturală a Camerei. Până să fie aleasă la Cameră, a fost şef al Departamentului de Ştiinţe Biomedicale (IZS) cu sediul în Padova.

Pe lista anchetaţilor se află trei oameni de ştiinţă din conducerea IZS din Padova, funcţionari şi directori generali de la Ministerul Sănătăţii, unii membri ai comitetului consultativ de medicină veterinară.

Este implicat, de asemenea, Directorul General al Uniunii Naţionale pentru Avicultură. Faptele datează de acum şapte ani, dar mulţi dintre suspecţi încă lucrează în aceeaşi instituţie.

Unii dintre manageri se lăudau la telefon cu metodele utilizate pentru a transfera clandestin viruşi în toată lumea: din Franţa în Brazilia, ascunzându-i în cutii anonime sau între hainele din valize. „Am făcut lucruri turceşte”, spun ei.

Potrivit anchetatorilor NAS, de asemenea, Ilaria Capua şi IZS din Padova sunt implicaţi în comerţul ilegal: omul de ştiinţă ar fi fost plătit pentru a furniza agenţi patogeni.

Într-o conversaţie înregistrată, aceeaşi virologă a afirmat explicit că a vândut tulpini virale unui medic veterinar american. Contactată de L’Espresso, Ilaria Capua respinge toate acuzaţiile, confirmă că îl cunoaşte pe Candoli dar spune că „nu am vândut tulpini virale. Sunt un angajat al unei agenţii publice şi nu vând nimic personal”.

CITIȚI ȘI...