O istorie amuzant de tristă despre cum face afaceri cu statul premierul Streleț

by Genko Genko

Cei care mă urmăresc pe faceebook au citit probabil cum ”m-am lăudat” eu că sunt vecin cu Valeriu Streleț. În sens că acest domn, care printr-o întâmplare a sorții a ajuns premier, s-a născut peste câteva sate de satul meu de baștină. E un avantaj, să știți. Mai aflu una, alta despre premier. Ceea ce veți citi mai jos mi-a fost relatat de o sursă sigură. Nu voi cita sursa. Nu de alta, dar riscă să aibă mari probleme dacă i se află identitatea.

Așadar. Domnul Valeriu Streleț, după câte știți, este milionar în euro… Sau poate în lei? În fine, e milionar. Face afaceri cu ”udobrenie”, cum ar zice moldovenii. Adică, pesticide. Și cum marfa are nevoie de un loc de desfacere, domnul Streleț a ”pus mâna” pe un fost post de poliție rutieră. Este chiar lângă satul Țareuca. Un loc foarte bun pentru astfel de afaceri. O intersecție importantă de drumuri: la dreapta e drumul spre orașul Rezina, la dreapta spre Șoldănești. Coincidență sau nu, dar postul de poliție rutieră este chiar lângă satul în care vă ziceam că s-a născut domnul Streleț, Țareuca. Îl știu toți șoferii.
Strelet-vinde-pesticide-500x350
Nu știu cum a reușit să intre în posesia unui post de poliție. Presupun că a făcut-o legal. Până la proba contrarie o să cred astfel cu sfințenie. Deci, domnul Streleț, premierul, își vinde aici marfa, în locul unde stăteau înainte milițienii. Poanta acestui articol este în chiria pe care o plătește domnul premier. Mă rog, afacerea domnului premier. La un moment dat aceasta trebuia să crească. Din ce îmi povestește sursa, contabilitatea calculează o sumă cu care crește în fiecare an această chirie. Actualizarea trebuie să fie prinsă în contract. Numai că domnia sa, premierul, a refuzat creșterea. Cel puțin așa îmi zice sursa. De ce să dea mai mulți bani statului când este… Streleț? De ce să plătească mai mult din afacerile domniei sale când este… Streleț?

Acum faza cea mai tare. Știți cu cât trebuia să crească chiria pe care o plătește domnul Streleț pentru fostul post de miliție unde își vinde pesticidele? Cu 10 lei! Morala unu: Doar cel care se zgârcește să dea statului 10 lei poate ajunge premier! B poate de asta chiar dacă ești milionar vrei postul de premier, deși ești plătit cu un salariu de vreo 10 mii de lei?

Vitalie Cojocari

CITIȚI ȘI...