Tiraspolul, decis să suspende negocierile în formatul „5+2”

by Genko Genko

Întâlnirea reprezentanţilor politici în procesul de reglementare transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, s-a sfârşit fără vreun rezultat.

După câteva ore de discuţii, oficialii nu au ajuns la un consens. Mai mult, Tiraspolul nu este determinat în vederea participării în cadrul următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”, preconizată pentru sfârşitul săptămânii viitoare la Viena.

„Astăzi s-a discutat despre problema fermierilor, situaţia şcolilor cu predare în limba română şi despre libertatea de circulaţie. Am trecut în revistă şi unele aspect de pe agenda reuniunii care urmează să aibă loc la Viena în formatul „5+2”, dacă va avea loc”, a precizat vicepremierul pentru reintegrare.

De cealaltă parte, Nina Ştanski spune că Tiraspolul nu este decis dăcă va participa sau nu la negocierile din 10 şi 11 aprilie. „Nu putem confirma participarea la negocierile din 10 şi 11 aprilie pentru că partea moldovenească nu şi-a îndeplinit angajamentul de a scoate acciza discriminatorie la import,” a declarat Nina Ştanski.

Nina Ştanski s-a arătat nemulţumită de la începutul întrevederei, precizând că este nemulţumită din cauza lui Carpov, care a vorbit în română pentru jurnaliști. „După cum ştiţi limba de comunicare în cadrul negocierilor este limba rusă, dar asta nu-l împiedică pe reprezentantul Moldovei să vorbească în română. Nu există probleme, româna mea doar se va îmbunătăți după aceasta. Unii termenii mi-a venit greu să-i înțeleg. Mă tem că dificultăţi vor fi pentru jurnaliștii din Transnistria, care din păcate, se pare că nu au înțeles ce se vorbeşte”, a spus Ștanski.

CITIȚI ȘI...