Timofti vrea mai multă presă românească la Chișinău, dar nu știe cum e posibil acest lucru

by Genko Genko

Președintele Nicolae Timofti, care a avut marți o întrevedere cu omologul său român Klaus Iohannis, susține că a abordat în timpul discuțiilor cu liderul de la Cotroceni problema prezenței presei românești în audiovizualul de la Chișinău, dominat în prezent de mass-media rusească.

Întrebat totuși cum ar putea fi create premizele pentru ca la Chișinău să existe mai multă presă de limbă română, Timofti a răspuns destul de vag.

„Am discutat numai problema ca noi să găsim acele posibilități și căi, ca să dăm, să atragem, posturile de televiziune și de radio românești, la noi, în Republica Moldova. Să dăm posibilitate să funcționeze așa cum funcționează televiziunile rusești, la noi, pe teritoriul Republicii Moldova. Și aici, de acum, va intra în funcție, calitățile de concurență, a participanților, a celor care vin aici să investească”, a declarat Nicolae Timofti.

Menționăm că, în prezent, două dintre cele trei frecvențe naționale terestre sunt deținute de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Prin intermediul acestora sunt transmise Prime și Canal 2, posturi de televiziune care emit în proporție de peste 70% programe în limba rusă, preluate de la posturi propagandistice ale Kremlinului.

De asemenea, o altă frecvență care are acoperire națională de peste 90% este deținută tot de trustul media al lui Plahotniuc. Prin intermediul acesteia emite postul Canal 3, care la fel ca și Prime și Canal 2, transmite aproape în exclusivitate programe în limba rusă.

Frecvența pe care emite astăzi Canal 2 este aceeași prin care până în 2007 a emis TVR 1. Ea a fost preluată atunci, printr-un atac de tip raider, ajungând ulterior în trustul media controlat de Vladimir Plahotniuc.

CITIȚI ȘI...