Timofti: Federația Rusă nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova

by Genko Genko

Prezența armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinței autorităților constituționale de la Chișinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituția țării, a declarat președintele Nicolae Timofti în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele Adunării Parlamentare a NATO, Hugh Bayley.

„Rusia nu-și respectă angajamentele asumate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 de a retrage trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele țării a declarat că mizează pe sprijinul NATO în vederea consolidării capacității de apărare și asigurare a securității Republicii Moldova. „Deschiderea unei reprezentanțe permanente NATO la Chișinău ar contribui semnificativ la desfășurarea programelor de cooperare bilaterală”, a declarat șeful statului.

Președintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley, a subliniat importanța asigurării unui climat de pace și stabilitate în această regiune a Europei. Oficialul a arătat că nu există incompatibilități între statutul de neutralitate al Republicii Moldova și dezvoltarea unui parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică.

„NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău urmează să stabilească nivelul de cooperare cu Alianța. În ce ne privește, dorim să contribuim la consolidarea securității naționale a Republicii Moldova”, a spus Hugh Bayley.

CITIȚI ȘI...