Tigrul, declarat oficial dispărut din Cambodgia

by Genko Genko

Organizația mondială pentru protecția naturii World Wildlife Fund (WWF) a anunțat miercuri, 6 aprilie, că populația de tigri din Cambodgia a dispărut.

„În prezent nu mai există exemplare de tigri în Cambodgia care să se poată reproduce. Prin urmare, tigrii sunt considerați dispăruți din punct de vedere funcțional”, a afirmat WWF, precizând că în țară nu au mai fost văzute astfel de feline din 2007, relatează directmatin.fr.

Deși este o veste tristă, nu lipsește optimismul, în contextul în care guvernul cambodgian a aprobat recent un plan de reproducere a tigrilor. Planul prevede amenajarea unei vaste zone protejate în jungla din provincia Mondulkiri.

„Intenționăm să reintroducem doi tigri masculi și cinci-șase femele pentru început”, a spus Keo Omaliss, director al departamentului pentru faună și biodiversitate în cadrul Administrației forestiere, citat de The Guardian. În acest scop au început negocieri cu India, Thailanda și Malayezia, țări care ar putea furniza animale.

Cazul Cambodgiei nu este unic. Braconajul și despăduririle au decimat populația de tigri asiatici. Potrivit celor mai recente estimări ale Uniunii Europene, în lume ar mai exista doar 2.154 de tigri în sălbăticie. În fața acestei constatări îngrijorătoare, zece țări au lansat în 2010 un plan care vizează dublarea numărului de exemplare până în 2022.

CITIȚI ȘI...