Tariful la energia electrică ar putea crește cu 13 la sută

by Genko Genko

Circa 2,57 miliarde de lei vor fi eșalonate în următorii patru ani pentru a fi incluse în tarifele la distribuția energiei. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică ANRE), acest lucru ar fi necesar „în scopul recuperării integrale de către companiile de distribuire și furnizare a devierilor financiare”.

Printr-o hotărâre ANRE, aprobată acum trei luni, au fost constatate devieri financiare în sumă de 2,21 miliarde de lei la cele cinci companii de furnizare a energiei – Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., Î.C.S. „Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie S.R.L., S.A. „RED Nord”, S.A. „RED Nord-Vest” și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”.

La această sumă va fi, însă adăugată și o rată anuală a dobânzii de 7.66%, astfel suma totală ridicându-se în cei patru ani la 2,57 miliarde de lei.

Hotărârea respectivă mai prevede ca pe parcursul a patru ani ( între 1 ianuarie 2017 și 31 decembrie 2020 ) în primul trimestru al fiecărui an, tarifele aprobate să fie suplimentate cu cuantumul suplimentului tarifar.

Astfel, tariful final la curentul electric, ajuns la consumator, ar putea crește cu circa 13 la sută.

CITIȚI ȘI...