Ţara din nordul Europei care se înarmează de peste 2% din PIB de teama Rusiei

by Genko Genko

Autorităţile din Estonia au anunţat că vor cheltui peste 2% din PIB pentru apărarea ţării, anul viitor.

Estonienii au estimat o creştere de 9% a cheltuielilor cu apărarea, până la 449 de milioane de euro, în 2016, faţă de anul curent. Din toţi aceşti bani, 114 milioane de euro sunt destinaţi exclusiv înarmării, arată Defence24.

Din cauza tensiunilor din regiune, Estonia va achiziţiona vehicule blindate pentru transportul infanteriei de peste 25 de milioane de euro, dar şi armament, echipamente, muniţie şi uniforme în valoare de 40 de milioane de euro pentru dotarea a două brigăzi de infanterie.

Extinderea infrastructurii militare va costa încă 51,6 milioane de euro, iar întreţinerea trupelor NATO din Estonia va costa 10 milioane de euro.

Estonia este una dintre puţinele state membre NATO care au alocat 2% din PIB bugetului de apărare, aşa cum a cerut Alianţa, încă din 2013, pe fondul conflictului din Ucraina şi a retoricii agresive a Moscovei.

După toate investiţiile anuale în apărare, estonienii speră acum să-şi poată cumpăra şi temutele rachete Javelin, care îşi urmăresc singure ţinta şi pot distruge cu succes un tanc de la 2,5 kilometri distanţă.

Stagiul militar este obligatoriu în Estonia, iar forţele armate sunt completate şi de voluntarii grupării paramilitare Liga Estoniană pentru Apărare (Kaitseliit), dar şi de o divizie specializată în războiul cibernetic.

CITIȚI ȘI...