„Suprareal”, cuvântul anului 2016 pe portalul dicționarului Merriam-Webster

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-un cuvânt, se poate spune că 2016 a fost ”suprareal”, potrivit Merriam-Webster care a anunțat în această săptămână care a fost cel mai des căutat termen în celebrul dicționar american, informează Reuters. ”Suprareal” se alătură astfel ”post-adevăr”, declarat în noiembrie cuvântul anului de către Dicționarul Oxford, și ”xenofobie”, cel mai des căutat cuvânt în acest an pe Dictionary.com.

”Suprareal”, care desemnează un lucru sau fenomen care depășește realul, a fost căutat de atât de mulți utilizatori încât Merriam-Webster l-a desemnat cuvântul anului. ”Cuvântul anului este unul pe care oamenii îl caută mereu și mereu ca răspuns la mai multe evenimente, iar acesta ne oferă o imagine a lui 2016, în funcție de ceea ce ne trimite către dicționar”, a declarat editorul Merriam-Webster, Peter Sokolowski, într-un mesaj video publicat pe site-ul companiei.

Termenul a fost definit pentru prima oară în dicționarul Merriam-Webster în anul 1967 și derivă din curentul artistic numit suprarealism, de la începutul secolului XX.

Merriam-Webster a început să urmărească tendințele în ceea ce privește cele mai căutate cuvinte în 1996, anul în care dicționarul a apărut online.

”Suprareal” a început să fie căutat după atacul terorist din martie din Bruxelles, apoi după atacul terorist de la Nisa și tentativa de lovitură de stat din Turcia și a înregistrat un ”vârf” în ceea ce privește căutările cu prilejul alegerilor prezidențiale din Statele Unite din luna noiembrie, potrivit lui Sokolowski. De asemenea, în istoria recentă, ”suprareal” s-a situat în topul celor mai căutați termeni după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din New York și Washington, după atacul din 2013 de la Maratonul din Boston, dar și după sinuciderea actorului Robin Williams, în 2014, mai arată sursa citată.

Următoarele cele mai căutate cuvinte și expresii în dicționar în 2016, potrivit portalului Merriam-Webster au fost: ”revenant” (după apariția pe marile ecrane a filmului cu același nume, însemnând strigoi, persoană întoarsă din morți), ”icon” (simbol, după moartea artistului Prince), ”In Omnia Paratus”, ”bigly” (după ce candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump a folosit ”big league” — pe scară largă — ca adverb, sub forma ”bigly”), ”deplorable” (după ce Hillary Clinton, candidat democrat la președinția SUA i-a numit deplorabili pe suporterii lui Donald Trump), ”irregardless” (derivat din ”regardless” — indiferent), ”assumpsit” (termen juridic — asumare), ”faute de mieux” (lipsă de ceva mai bun) și ”feckless” (neproductiv).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...