SUA refac planurile de război cu Rusia; Țările baltice, cele mai vulnerabile

by Genko Genko

Pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice, Departamentul american al Apărării își revizuiește și modernizează planurile pentru un conflict armat cu Rusia. Iar toate simulările de până acum arată că americanii nu vor reuși să apere țările baltice.

Pentagonul generează planuri în continuu, planificându-și strategia pentru orice scenariu posibil-de la o confruntare cu Coreea de Nord până la atacul zombilor.

După 1991, planurile militare pentru o confruntare cu Rusia au trecut pe un plan secund la Pentagon, însă acum, potrivit mai multor oficiali, prezenți și foști, ai Departamentului Apărării, aceste planuri sunt reevaluate, arată Foreign Policy.

Planurile trebuie adaptate pentru a reflecta noua realitate, de după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, care nu mai e un potențial partener, ci o potențială amenințare.

„Având în vedere mediul de securitate, având în vedere acțiunile Rusiei, a devenit evident că trebuie să aducem la zi planurile pe care le avem drept răspuns la orice potențială agresiune împotriva aliaților NATO”, a explicat un înalt oficial din Apărarea SUA.

Noile planuri au două abordări. Unul se concentrează pe ce pot face SUA ca parte a NATO dacă Rusia atacă un stat membru al Alianței. Celălalt ia în considerare acțiunea Americii în afara NATO.

Ambele versiuni se concentrează pe incursiunile Rusiei în țările baltice, un scenariu privit drept cel mai probabil.

Planurile se concentrează pe tacticile hibride folosite de Rusia în Crimeea și estul Ucrainei: omuleții verzi, protestele manipulate și războiul cibernetic.

în ambele situații, după ce au simulat în repetate rânduri, specialiștii Pentagonului au ajuns la concluzia că țările baltice nu vor putea fi aparate.

Pur și simplu, Pentagonul nu are un scenariu în care Rusia nu reușește mai întâi să pună mână pe teritoriile baltice.

Scopul SUA ar fi, în această situație, să prevină o asemenea evoluție. și chiar dacă nu vor reuși să evite o invazie, americanii sunt totuși siguri că vor elibera ulterior teritoriile ocupate.

Acesta este și motivul pentru care SUA au început deja să trimită tancuri, transportoare blindate și alte echipamente în zona baltică și în estul Europei. Preventiv.

CITIȚI ȘI...