SUA au un nou șef la Apărare; Care sunt marile provocări cu care se va confrunta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noul şef al Pentagonului, Ashton Carter, recent numit în funcţie, urmează să se confrunte cu o serie de provocări în cursul mandatului său, de la gestionarea ofensivei împotriva grupării Statul Islamic la retragerea treptată din Afganistan, trecând prin probleme legate de buget şi opţiuni tehnologice, relatează AFP.

Predecesorul lui Ashton Carter, Chuck Hagel, nu a reuşit să se impună între Casa Albă şi enorma maşină a Pentagonului. Dar Carter, 60 de ani, un tehnocrat strălucit care a fost deja numărul 2 al Pentagonului, „este una dintre personalităţile cele mai calificate numite vreodată” în funcţia de ministru al apărării, a apreciat Shawn Brimley, expert din cadrul think tank-ului Center pentru o nouă securitate americană.

Şi este puţin probabil ca el să fie acolo pur şi simplu pentru a aproba deciziile Casei Albe, a adăugat Stephen Biddle, profesor la George Washington University şi fost coleg al lui Carter la Harvard. „Sunt sigur că va dori să fie un arhitect şi nu doar un tâmplar”, a afirmat Stephen Biddle.

Renumit pentru caracterul său puternic, Ash Carter a afişat deja o anumită independenţă faţă de Casa Albă şi a întrunit un sprijin larg în rândul senatorilor republicani.

În cursul audierii pentru confirmare în Senat, el s-a declarat mai degrabă favorabil ca SUA să furnizeze arme Ucrainei, problemă în legătură cu care preşedintele SUA nu a luat încă o decizie.

În ceea ce priveşte Irakul şi Siria, noul ministru american al apărării va trebui să meargă de asemenea pe o linie îngustă. Preşedintele Obama nu doreşte să trimită trupe la sol, dar mulţi dintre militarii americani sunt sceptici cu privire la capacităţile armatei irakiene de a duce singură o luptă terestră.

În Afganistan, calendarul retragerii trupelor americane stabilit de preşedintele american (retragere totală fiind stabilită la la sfârşitul anului 2016) este considerat prea rapid de mulţi dintre specialişti, apreciind că guvernul afgan nu este suficient de puternic pentru a înfrunta o insurecţie talibană.

Închisoarea de la Guantanamo ar putea fi un alt teren minat. Preşedintele Obama a apreciat că este „timpul să se termine treaba”, ceea ce înseamnă desfiinţarea închisorii, dar deocamdată cei mai periculoşi deţinuţi se află în această închisoare.

Ashton Carter se va confrunta cu provocări şi în plan bugetar. Pe termen scurt, şeful Pentagonului va trebui să obţină acordul Congresului pentru a creşte cu 4% cheltuielile militare în 2016, după cum prevede administraţia. Pe termen lung, el va trebui de asemenea să răspundă la preocupările privind o pierdere de avans tehnologic a SUA, în absenţa unor investiţii suficiente în ultimii ani.

Senatul american l-a confirmat joi cu o majoritate zdrobitoare pe Ashton Carter la conducerea Departamentului Apărării, unde va superviza în special războiul împotriva grupării Statul Islamic (SI). Ashton Carter, 60 de ani, a fost numit de preşedintele Obama la 5 decembrie pentru a-l înlocui pe Chuck Hagel. Senatorii au aprobat numirea lui Ashton Carter cu 93 de voturi pentru şi 5 împotrivă.

Ashton Carter a fost numărul doi în Departamentul Apărării între 2011 şi 2013 şi a făcut carieră în domeniul apărării şi cel academic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...