SUA au o strategie la Marea Neagră, centrată pe România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite au în vedere o strategie pentru Marea Neagră, centrată pe Romania şi menită să contracareze acţiunile Rusiei, dar totodată şi să protejeze rutele energetice care pornesc din Azerbaidjan către Europa.

Aceasta este una dintre concluziile celei mai recente analize semnata de George Friedman, preşedintele agenţiei de strategie şi prognoză Stratfor.

„Constatăm ca Statele Unite încep să adopte o strategie pentru Marea Neagră, centrată pe România. Rusia a păstrat Sevastopolul pentru a avea capacitate navală în Marea Neagră, aceasta fiind critică. O strategie care sporeşte capacitatea navală a României şi plasează avioane americane în regiune va fi privită ca o ameninţare pentru flota rusă. În plus, ar extinde capacităţile de apărare ale Georgiei şi ar proteja ruta indispensabilă pentru orice conductă ar porni din Azerbaidjan.

Simplu spus, o flotă rivală competentă la Marea Neagra ar crea probleme Rusiei, mai ales dacă regimul de la Kiev supravieţuieşte şi Crimeea e izolată. Vizita secretarului SUA al Apărării, Chuck Hagel, în România indică importanţa pe care strategii americani o acordă acestei ţări”, se arată în analiza citată.

Citeşte şi: Vestea care-l înfurie la culme pe Putin: Bombardierele invizibile ale americanilor, la 3 ore de Moscova

De asemenea, este subliniată şi „intensificarea activităţii diplomatice între Statele Unite şi Turcia, precum şi întâlnirile care au avut loc între liderii turci, români şi polonezi”.

„Pentru Statele Unite, jocul nu ţine de înarmarea masivă a Poloniei, construirea unei flote româneşti sau transformarea pieţelor internaţionale de petrol. E mai simplu de-atât: Washingtonul vrea să arate că este gata să facă toate astea. Acest spectacol de voinţă forţează Rusia să îşi recalculeze poziţiile înainte ca pericolul teoretic să devină realitate. Asta nu înseamnă că SUA blufează, ci că Washingtonul preferă să îşi atingă scopurile fără un efort major şi, direct vorbind, fără ridicarea preţului petrolului”.

În opinia preşedintelui agenţiei de strategie şi prognoză Stratfor, Rusia are acum două opţiuni.

„Prima ar fi să destabilizeze Ucraina. Succesul este nesigur, iar Moscova nu poate anticipa care va fi răspunsul SUA. Mişcările gândite de Washington şi efectuate în Polonia, Romania şi chiar Turcia au făcut această opţiune mai riscantă decât era până acum.

O a doua opţiune ar fi ca Rusia să neutralizeze Ucraina, adică să lase guvernul de la Kiev în pace atâta timp cât nu intenţionează să facă paşi către structurile euro-atlantice şi nu va permite o prezenţă militară a acestora pe teritoriul ucrainean. În schimb, Rusia va garanta integritatea teritorială a Ucrainei şi ar putea chiar să reconsidere statul Crimeii”, se mai arată în analiza citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...