SUA: 12.000 de militari ruși se află în estul Ucrainei. Încă 50.000 așteaptă să intervină

by Genko Genko

Armata americană estimează că aproximativ 12.000 de soldaţi ruşi îi susţin pe separatiştii din estul Ucrainei, iar alți 50.000 sunt gata să intervină, a declarat marţi şeful comandamentului Armatei SUA în Europa, Ben Hodges.

Forţele ruse sunt compuse din consilieri militari, operatori de armament şi trupe de luptă, a afirmat Hodges, în timpul unui discurs susţinut la Berlin. El a adăugat că alţi 29.000 de soldaţi sunt staţionaţi în peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o anul trecut după separarea acesteia de Ucraina, scrie Reuters.

În plus, 50.000 de militari sunt poziţionaţi de partea rusă a frontierei cu Ucraina, în caz că separatiştii proruşi suferă pierderi majore şi armata ucraineană câştigă teren, a precizat Hodges.

Rusia a negat în mod repetat că ar sprijini asaltul rebelilor în estul Ucrainei cu trupe şi armament, deşi Guvernul de la Kiev şi statele occidentale susţin că există dovezi incontestabile în acest sens.

Deși este clar că separatiștii nu ar fi putut opune o asemenea rezistență forțelor ucrainene, iar în Donbas există armament performant livrat de Moscova, Kremlinul neagă vehement că ar susține insurgenții din Donbas.

CITIȚI ȘI...