(STUDIU) Vârsta la care omul atinge apogeul inteligenței

by Genko Genko

Îţi dezvolţi numeroase abilităţi până la vârsta de 20 de ani. Până la aniversarea de 30 de ani însă mulţi dintre noi pierdem dintre ele. Oamenii de ştiinţă credeau că abilitatea noastră de a gândi pe cont propriu şi de a ne aminti diverse informaţii scade o dată cu înaintarea în vârstă. Un nou studiu are însă rezultate surprinzătoare.

Cercetătorii americani de la MIT şi medicii de la Spitalul General din Massachusetts au descoperit că nu ne atingem potenţialul maxim de inteligenţă în anii de liceu sau de facultate, ci abia după vârsta de 40 de ani.

„Acest studiu descrie o nouă imagine de ansamblu cu privire la modul în care ne schimbăm de-a lungul vieţii diferită de cea oferită în mod tradiţional de psihologie şi neuroştiinţă”, explică Laura T. Germine, co-autor al acestei cercetări.

Studiul oamenilor de ştiinţă s-a bazat pe rezultatele obţinute de aproape 49.000 de persoane cu vârste cuprinse între 10 şi 89 de ani la teste de limbă, de IQ şi de memorie.

În funcţie de definiţia pe care o dai inteligenţei, oamenii îşi ating potenţialul maxim la diferite vârste. „La orice vârstă devenim din ce în ce mai buni la unele lucruri, devenim din ce în ce mai slabi la altele şi stagnăm la unele capitole”, explică Joshua K. Hartshorne, un alt cercetător care a participat la relizarea noului studiu.

Participanţii tineri s-au descurcat bine, în timpul testelor, în special la sarcinile legate de codarea număr-simbol, maximul fiind atins la cei cu vârste de 19 -20 de ani. Memoria era însă la potenţial maxim între 25 de ani şi 35 de ani, după care începea să scadă gradual.

Între 20 şi 30 de ani, oamenii se descurcă bine atunci când vine vorba despre recunoaşterea emoţiilor unei persoane prin simpla privire a unei fotografii a ochilor acesteia. Abilitatea se perfecţionează însă până la vârsta de 48 de ani, după care începe să scadă.

Vocabularul se dezvoltă cu vârsta şi ajunge la maximum la persoanele cu vârste de 60 de ani, respectiv de 70 de ani.

CITIȚI ȘI...