(STUDIU) Unele maimuțe femele sunt capabile să răsplătească masculii curajoși și să îi pedepsească pe cei lași

by Genko Genko

Maimuțele femele din specia vervet obișnuiesc să incite masculii să ia parte la lupte contra grupurilor rivale și să îi răsplătească pe cei mai curajoși. În schimb, ele îi agresează pe masculii care au o atitudine mai precaută în timpul conflictelor, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP.

Cercetarea este prima care demonstrează „că o altă specie în afara omului este capabilă să utilizeze tactici de manipulare, precum pedeapsa sau recompensa, pentru a incita la participarea la lupte între diferite grupuri”, după cum a declarat pentru sursa citată Jean Arseneau, din cadrul departamentului de antropologie al Universității Zurich.

Maimuțele Chlorocebus aethiops pygerythrus, numite și verver, trăiesc în Africa și se disting prin fața de culoare neagră înconjurată de blană albă și blana de culoarea galben-verzuie de pe spate. Acestea trăiesc în grupuri, iar femelele se implică în luptele pentru hrană împotriva grupurilor rivale.

O echipă de cercetători din Elveția și Africa de Sud a studiat timp de doi ani mai multe grupuri de maimuțe vervet, într-o rezervație din Africa de Sud. Specialiștii au descoperit că uneori, după o încăierare, femelele folosesc metoda „morcovul și bățul” pentru a încuraja masculii să se avânte în arenă în cadrul conflictelor următoare, răsplătind masculii care au participat la luptă și manifestând o atitudine agresivă față de cei care au avut o atitudine rezervată, prin țipete și uneori prin fugărirea acestora și chiar prin agresiuni fizice.

Înainte de a ataca masculii care sunt de 1,5 ori mai mari decât ele, femelele formează „o coaliție” adunându-se în grupuri de două sau mai multe exemplare pentru a evita represaliile riscante, a subliniat Arseneau.

Este o strategie duală ce dă roade deoarece masculii recompensați „continuă să ajute în următoarele conflicte”, iar cei pedepsiți se alătură luptelor, după cum declară cercetătoarea.

„Femelele folosesc aceste tactici de manipulare când hrana interesantă este în joc deoarece au nevoie de aceasta pentru a-și crește puii”, mai susțin oamenii de știință. „Recrutarea masculilor le sporește șansele de a accesa aceste resurse”, mai spus aceștia, potrivit sursei citate.

Dar de ce acceptă masculii riscul de expunere la lupte cu alte grupuri? Pentru strategia lor reproductivă, explică cercetătorii. „Pedepsele dăunează relațiilor sociale” cu femelele din grup, iar „recompensele întăresc legăturile și pot transmite altor femele din grup că masculul respectiv este un parnerer social corespunzător”, se mai arată în studiu.

CITIȚI ȘI...