(STUDIU) Planta minune; doar mirosindu-l, rozmarinul îţi măreşte performanţele creierului cu 75%

by Genko Genko

Oamenii de ştiinţă au găsit o rezolvare uimitoare contra… uitării. Astfel, persoanele care au des lapsusuri, nu-şi pot aminti cifre şi nume, nu au decât să miroasă ulei esenţial de rozmarin sau să ţină pe biroul de la muncă ori de acasă o astfel de plantă. Aceasta creşte performanţele intelectuale chiar şi cu 75%.

Istoric

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), este un arbust din familia Lamiacee, ce creşte în formă sălbatică în zona mediteraneană, în principal pe soluri calcaroase însă poate fi cultivat şi în grădini. Rozmarinul are numeroase întrebuinţări fitoterapeutice, fiind atât un condiment, o plantă meliferă (mierea de rozmarin este foarte apreciată) dar şi un produs frecvent folosit în parfumerie. Traducerea numelui său latin înseamnă roua mării şi a fost folosit ca remediu încă din cele mai vechi timpuri datorită virtuţilor sale medicinale

Proprietăţile terapeutice ale rozmarinului
Rozmarinul este recunoscut pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare (este colagog, facilitând evacuarea bilei). Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Este folosit şi pentru tratarea infecţiilor din sfera ORL, în special pentru calmarea tusei şi tratarea bronşitelor.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce au un conţinut de până la 10 % ulei esenţial de rozmarin. O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii.

Proprietăţile rozmarinului sunt date de frunze şi de inflorescenţe. Cel mai simplu mod de folosire este sub formă de infuzie sau decoct, caz în care proprietăţile sale digestive fac minuni. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Compuşii chimici ai rozmarinului fac minuni

„Uite flori de rozmarin ca să-ţi aduci aminte; te rog, iubitule, să nu mă uiţi”, îi spune Ophelia lui Hamlet în celebra operă a lui William Shakespeare. Aşadar, încă din acele vremuri se ştia că această plantă face minuni pentru memorie. Astăzi însă, cele mai noi cercetări – prezentate de curând la conferinţa anuală a British Psychological Society – argumentează ştiinţific faptul că uleiul esenţial de rozmarin îi ajută pe oamenii clinic sănătoşi să îşi amintească evenimente din trecut şi să nu uite să realizeze anumite sarcini. De asemenea, studiul efectuat recent a scos în evidenţă şi faptul că această îmbunătăţire a memoriei s-a produs indiferent de starea participanţilor, motiv pentru care oamenii de ştiinţă cred că efectele pozitive ar putea fi provocate de o influenţă chimică. Cercetătorii susţin că descoperirea are potenţialul de a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a oamenilor care suferă de pierderi de memorie asociate cu înaintarea în vârstă.

Îmbunătăţeşte calitatea vieţii

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 66 de participanţi împărţiţi în două grupuri. Un grup a fost lăsat să aştepte într-o sală cu miros de rozmarin şi un altul a fost rugat să stea într-o cameră fără un miros aparte. După un anumit timp de aşteptare, subiecţii au fost rugaţi să realizeze o serie de teste de memorie ce includeau ascunderea unor obiecte, regăsirea lor mai târziu sau alte sarcini precum cele în care voluntarii trebuiau să îşi amintească să le dea cercetătorilor un anumit obiect într-un anumit moment.

Descoperirile au scos la iveală faptul că uleiul esenţial de rozmarin creştea cu peste 70% şansele ca subiecţii să îşi amintească ce au de făcut în viitor. Cercetătorii au constatat că participanţii din grupul care a fost expus la mirosul de rozmarin nu numai că au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau şi un nivel mai crescut de eucaliptol, un compus din uleiul esenţial de rozmarin despre care se ştie că influenţează sistemele chimice din corp, îmbunătăţind funcţiile cerebrale.

Antrenează creierul

Studii anterioare au sugerat şi că unii compuşi din rozmarin stopează producţia unor enzime ce blochează funcţionarea normală a creierului, lucru care ne ajută să fim mai alerţi, îmbunătăţindu-ne memoria pe termen lung.

În noul studiu, oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra memoriei prospective, ce implică abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce urmează în viitor şi de a ţine minte să realizăm anumite sarcini în anumite momente prestabilite. Acest tip de memorie este deosebit de importantă pentru activitatea de zi cu zi a oricărei persoane. Ea acţionează atunci când, de exemplu, cineva trebuie să îşi amintească să trimită o felicitare sau să îşi ia medicamentele.

Ceaiul de rozmarin

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi te energizează, mai ales în perioadele când trebuie să mănânci mai puţin. Ceaiul de rozmarin calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului. De asemenea, ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal leneş şi te ajută când ţii o dietă mai severă. Fierbe cel mult un minut 20 g de frunze în 250 ml de apă. Serveşte două sau trei ceşcuţe pe zi

CITIȚI ȘI...