(STUDIU) Lipsa de somn, la fel de periculoasă la volan precum consumul de alcool

by Genko Genko

Persoanele care conduc după mai puţin de 5 ore de somn au la fel de multe şanse să comită un accident precum persoanele care au consumat băuturi alcoolice, arată un studiu american.

Cu toţii ştim că este foarte periculos să conduci sub influenţa băuturilor alcoolice, însă un studiu american realizat de Fundaţia pentru Siguranţa Traficului dezvăluie că o altă sursă de îngrijorare este reprezentată de oboseală.

Fundaţia a comparat cauzele a peste 4.500 de accidente în care au fost implicaţi peste 7.200 de şoferi în perioada 2005-2007, iar rezultatele indică faptul că privarea de somn are de asemenea efecte nefaste asupra abilitaţilor şoferilor.

Studiul a luat în calcul că durata unui somn odihnitor este de 7 ore şi a calculat că riscul de accident al celor care dorm intre 6-7 ore este de 1.3 ori mai mare. De asemenea, riscul devine aproape dublu (creştere de 1.9 ori) în cazul celor care dorm intre 5-6 ore şi creşte de 4.3 ori în cazul celor care se culcă pentru 4-5 ore.

Datele statistice arată că persoanele aflate sub influenţa alcoolului produc de două ori mai mult accidente, astfel că legătura este simplă: cei care dorm mai puţin de 5 ore au la fel de multe şanse să producă un accident precum o persoană aflată în stare de ebrietate.

Şoferii trebuie să fie atenţi la aspecte precum dificultatea de a ţine ochii închişi, trecerea de pe o bandă de circulaţie pe alta sau lipsă de amintiri de pe ultimii kilometri parcurşi.

Fundaţia oferă şi câteva sfaturi pentru a putea conduce într-o stare fizică cât mai bună: să conduci la ore la care în mod normal nu dormi, să faci o pauză la fiecare două ore de condus, să călătoreşti împreună cu un prieten care te poate ţine treaz sau să eviţi medicamentele care provoacă somnolenţă.

CITIȚI ȘI...