(STUDIU) Inima majorității americanilor este mai „bătrână” decât arată vârsta lor cronologică

by Genko Genko

Trei americani din patru au o inimă care, din punct de vedere medical, corespunde unei vârste mai înaintate decât vârsta lor actuală, ceea ce face să crească riscul de boli ale inimii, de accident vascular cerebral (AVC) și de moarte prematură, potrivit unui raport publicat de Centrele americane de control și prevenire a bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), semnalează AFP.

Aproape 69 de milioane de adulți cu vârste între 30 și 74 de ani au o inimă mai „bătrână” decât indică vârsta lor actuală sau „vârsta cronologică”. Acesta reprezintă aproximativ numărul de persoane care trăiesc în cele mai mari 130 de orașe din SUA, precizează raportul, care se sprijină pe informații furnizate de studiul Framingham Heart Study, care a început în 1948, și pe date colectate din toate statele SUA.

Bărbații au o inimă mai în vârstă decât ei cu aproape opt ani, în medie, iar inima femeilor depășește cu 5,4 ani vârsta lor cronologică.

Cercetătorii remarcă, de asemenea, că persoanele de culoare, bărbați și femei, sunt cele mai vizate de acest fenomen, inima lor fiind în medie cu 11 ani mai în vârstă decât indică vârsta lor cronologică.

Un instrument care însoțește raportul pe site-ul CDC permite oricui să calculeze vârsta inimii sale luând în calcul date precum greutatea, consumul de tutun, diabetul și tensiunea.

„Vârsta inimii este un concept creat pentru a comunica mai eficient în legătură cu riscul de a deceda din cauza unei crize cardiace sau de un AVC și de a arăta ce se poate face pentru a se reduce acest risc”, explică raportul.

Maladiile inimii sunt principala cauză de deces din SUA.

Supravegherea greutății și a tensiunii, evitarea tutunului, hrana sănătoasă și practicarea unor exerciții fizice sunt cele mai bune mijloace de prevenire a bolilor inimii, amintesc experții.

„Aproximativ trei crize cardiace și AVC din patru sunt cauzate de acești factori de risc care măresc vârsta inimii”, spune Barbara Bowman, director al departamentului CDC pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, care atrage atenția asupra importanței de a continua ameliorarea sănătății cardiovasculare și de a mări posibilitățile de acces la o detectare rapidă și tratament.

CITIȚI ȘI...