Studiu: Francezii și italienii, cei mai infideli din Europa

by Genko Genko

Francezii și italienii sunt campionii infidelității în Europa, 55% dintre bărbaţi și aproximativ o treime dintre femei (32% în Franța și 34 % în Italia) cedând ispitelor, potrivit unei anchete a Ifop, publicată marţi.

Procentul bărbaților infideli este mult mai redus în țările predominant protestante, ca Marea Britanie (42%) și Germania (46%), în timp ce în Belgia el este de 51 %, arată rezultatele anchetei realizate în Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia și Marea Britanie.

Sondajul „tinde să confirme zvonurile și articolele din presă, mai ales internațională, despre caracterul nestatornic al francezilor, clișeele despre bărbatul latin îndeosebi infidel”, a indicat pentru AFP Francois Kraus, director al studiilor la Ifop.

Dezvăluirea la începutul lunii ianuarie a relației între președintele francez Francois Hollande și actrița Julie Gayet a alimentat comentariile în presă despre moravurile amoroase ale francezilor.

„Hollande și Berlusconi, cunoscuți acum pe acest plan la nivel internațional, își reprezintă poate astfel cel mai bine națiunile”, a comentat Kraus.

Infidelitatea este repartizată mai proporțional între sexe în țările nordice, în special în Gemania, unde 43% dintre femei recunosc că au fost infidele (față de 29 % în Marea Britanie), precizează studiul.

Potrivit acestuia, Italia este țara în care infidelitatea, dar și jocurile seducției și schimburile de mesaje sunt cele mai răspândite.

Schimbul de săruturi cu altă persoană este mai frecvent în țările predominant protestante: 53 % dintre persoanele intervievate au făcut-o în Germania, 50 % în Marea Britanie, față de 46 % în Franța, Italia și Belgia.

În fine, dispoziția spre infidelitate este cea mai ridicată în Franța: 35 dintre francezi declară că ar putea fi infideli în viitor dacă ar fi siguri că nimeni nu ar afla de aventura lui, față de 31 % dintre germani și spanioli, 30 % dintre belgieni, 28 % italieni și 25 % dintre britanici.

Sondajul a fost realizat între 7 și 13 ianuarie prin intermediul unui chestionar online, pe un eșantion reprezentativ de 4.800 de persoane de peste 18 ani. În fiecare țară, ancheta a fost făcută pe un eșantion de 800 de indivizi, conform metodei cotelor.

CITIȚI ȘI...