(STUDIU) Dezastre majore precum cutremurele şi terorismul pot costa marile oraşe peste 4.000 de miliarde de dolari

by Genko Genko

Riscuri precum cutremure, pandemii, dezastre nucleare, terorism, tsunami-uri şi atacuri cibernetice pot costa cele mai mari oraşe ale lumii peste 4.000 de miliarde de dolari, într-o perioadă de 10 ani, potrivit unui studiu realizat de asigurătorul Lloyd’s of London, relatează CNBC.

Studiul, numit „The Lloyd’s City Risk Index”, analizează cum poate fi afectat Produsul Intern Brut din 301 mari oraşe din întreaga lume, de 18 dezastre naturale sau provocate de oameni, în perioada 2015-2025.

„Modificarea riscurilor înseamnă că pericolele devin mai tangibile. Tehnologia face ca lumea să fie tot mai conectată, astfel încât apar riscuri precum atacurile cibernetice, prăbuşirea pieţelor financiare sau a pieţelor petrolului. Apar noi tipuri de riscuri cu care companiile şi guvernele se confruntă astăzi”, a declarat Inga Beale, directorul general al pieţei de asigurări Lloyd’s of London.

Raportul analizează 18 pericole diferite, între care penele de curent, accidentele nucleare, atacurile cibernetice şi pandemiile, pentru a evalua în ce măsură este expusă producţia economică a unui oraş, faţă de PIB-ul anticipat al acestuia.

Indicele calculat de Lloyd’s of London va fi actualizat o dată la doi ani. Versiunea din acest an a constatat că cele mai vulnerabile la dezastrele naturale sunt economiile emergente, ele suportând şi două treimi din riscurile legate de pierderile financiare.

Pe ansamblu, prăbuşirea pieţelor financiare reprezintă cel mai mare pericol pentru economii, reprezentând un sfert din totalul pierderilor potenţiale.

Raportul sugerează şi unele soluţii pentru prevenirea riscurilor, cum ar fi creşterea asigurărilor. Potrivit raportului, o creştere de 1% a asigurărilor ar putea reduce pierderile neasigurate cu 13%.

CITIȚI ȘI...