(STUDIU) De ce e bine să plângi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

E gratuit, e o metodă de reducere a stresului şi nu are efecte secundare, doar ochi roşii şi ceva risipă de şerveţele. Strică machiajul, însă face nouă din zece oameni să se simtă mai bine şi menţine organismul sănătos.

Cercetătorii spun că, deşi lacrimile sunt provocate în general de un motiv trist, acestea sunt foarte benefice pentru sănătatea fizică, cât şi psihică.

Psihologul Oren Hassen spune că plânsul este un mecanism emoţional, care ajută să stabileşti relaţiile cu cei din jur. “Când ochii unei persoane sunt înlăcrimaţi, este greu să-l mai consideri un rival sau o ameninţare pentru planurile tale. Plângând, demonstrezi propria vulnerabilitate şi în acelaşi timp dai dovadă că ai încredere în persoana care îţi vede lacrimile”.

William Frey, biochimist la Universitatea din Minnesota (SUA), susţine că plânsul este folosit pentru a expulza substanțele produse când se acumulează tensiuni emoționale. Spre deosebire de lacrimile generate în mod natural, din cauza unor corpuri străine în ochi sau iritații și alergii, cele de plâns sunt bogate în corticotropină și prolactină (hormoni ai căror niveluri cresc în situaţii de stres) și mangan (prezent în concentraţii mari în creierul depresiv).
Prolactina se regăseşte în niveluri mai mari la femei, motiv pentru care femeile plâng mai des decât bărbaţii (anual, un bărbat plânge în medie de şapte ori, pe când femeile de 47 de ori).

În genere, o „sesiune” de plâns nu durează mai mult de 30 de minute, iar 70% dintre persoanele care plâng nu încearcă să îşi ascundă lacrimile. 88% dintre cei chestionaţi au declarat că s-au simţit mai bine după ce au plâns.

Plânsul curăţă globul ocular şi pleoapele şi previne deshidratarea diverselor membrane mucoase.

De obicei, plânsul apare dintr-un anumit motiv. În situaţii de stres se accelerează pulsul, iar tensiunea creşte. Lacrimile reduc reacţiile menţionate, iar după plâns se reglează tensiunea şi respiraţia, muşchii devin mai relaxaţi şi se armonizează starea de spirit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...